Kronprinsesse Mary får tildelt endnu en ærespris for sit store sociale arbejde, bl.a. med Mary Fonden, som her på billedet, hvor dagplejebørn skal lære ikke at mobbe. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Kronprinsesse Mary får tildelt endnu en ærespris for sit store sociale arbejde, bl.a. med Mary Fonden, som her på billedet, hvor dagplejebørn skal lære ikke at mobbe. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Kronprinsessen modtager Den Berlingske Hæderspris for sin sociale indsats.

Siden kronprinsesse Mary oprettede Mary Fonden, hvis mål er at hjælpe udsatte og sårbare i samfundet, er hun skridt for skridt trådt i karakter som kongehusets stærke, sociale profil. Nu bliver hun igen hædret for sin indsats.

Tyskland har allerede gjort det ved at belønne kronprinsesse Mary med Bambi-prisen for hendes arbejde med at bekæmpe vold i hjemmet. Nu følger Danmark trop, når Kronprinsessen til januar modtager Den Berlingske Fonds Hæderspris 2017.

1

Den prestigefyldte pris får Mary som anerkendelse for hendes fornemme og vedholdende indsats i det danske samfunds tjeneste, som det fremgår af pressemeddelelsen fra Den Berlingske Fond.

Det er især kronprinsesse Marys arbejde som protektor for udsatte og sårbare grupper i samfundet, som hun også har sat flere projekter i gang for at hjælpe, der har imponeret fonden. Og fået den til at give prisen til en kongelig.

Fredag 19. august 2016. Kronprinsesse Mary indviede fredag eftermiddag den nye Frederiksbjerg Skole i Aarhus. Efter indvielsen var Kronprinsessen på rundtur på skolen. Efter rundvisningen var der selfie-tid. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2016)

»Det er ret usædvanligt, at prisen bliver givet til Kronprinsessen. Fordi man plejer at give den til andre end kongelige, som gør en særlig indsats. Prisen er også et tegn på, at hun virkelig bliver opfattet som en person, der bekymrer sig om andre mennesker og om samfundets og verdens problemer på en helt anden måde, end man måske kunne forvente af en kongelig,« mener kongehusekspert Lars Hovbakke.

Mere synlig

Prisen er dog før gået til en dansk kongelig. Nemlig i 2012, hvor det var prins Henrik, der fik hædersprisen for sin store indsats som prinsgemal, der sammen med Dronningen har stået bag det danske monarkis store succes.

Men Lars Hovbakke peger også på, at selv om der er tradition for, at kongelige kvinder udfører velgørenhedsarbejde, så adskiller danske kronprinsesse Mary sig fra sine kongelige kronprinsessekolleger.

»Hun gør det på en mere synlig måde og er endnu mere engageret i det, end mange af de andre kronprinsesser,« mener Lars Hovbakke, der peger på, at den svenske kronprinsesse Victoria også har et stærkt socialt sindelag. Den Berlingske Fonds Hæderspris er blevet uddelt siden 1975 og går til en person, der har ydet noget usædvanligt til gavn og glæde for det danske samfund. Med prisen følger også 100.000 kroner.

Når Mary modtager prisen den 10. januar i Det Berlingske Hus kommer hun i fint selskab. Sidste års prismodtager var komponisten og pianisten Bent Fabricius-Bjerre, tidligere har bl.a. Bertel Haarder, Benny Andersen og Anders Fogh Rasmussen modtaget prisen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.