Folk fra hele verden sørger over den tidligere sydafrikanske præsident, Nelson Mandela, som er symbolet på kampen mod apartheid og uretfærdighed i verden. Det gælder også den del af befolkningen, der er allerøverst oppe i hierarkiet.

- Dronningen har sendt et kondolencebrev her til morgen i forbindelse med Mandelas død, bekræfter kongehusets Lene Balleby til bt.dk

I 1999 tog dronning Margrethe imod Sydafrikas ukronede konge Mandela, da han aflagde Danmark et to-dages besøg under sin rundrejse til lande, som støttede kampen mod apartheid.

Nelson Mandela var på det tidspunkt stadig præsident i Sydafrika og blev hentet i lufthavnen af dronningen og prins Henrik og budt på stor middag på Amalienborg om aftenen, hvor han skålede og fungerede som bordherre for Margrethe.

Mandela har også selv ageret vært for den danske dronning, da hun under et statsbesøg med bl.a. Danmarks tidligere udenrigsminister, Niels Helveg Petersen, besøgte Mandela i Sydafrika, da han var blevet præsident.

Derfor er det kun naturligt at sende et kondolencebrev til Johannesburg, hvor Nelson Mandela døde i sit hjem efter lang tids sygdom, 95 år gammel.

Elisabeth II knust

I London er Storbritanniens dronning Elizabeth II 'dybt bedrøvet' over, at Sydafrikas tidligere præsident og frihedsforkæmper er gået bort, meddeler Buckingham Palace i en pressemeddelelse ifølge BBC.

- Hendes majestæt mindes med stor varme sine møder med Mr. Mandela. Han arbejdede utrætteligt for sit lands bedste, og hans arv er det fredelige Sydafrika, som vi kender i dag, lyder det fra dronning Elisabeth II, som har mødt Mandela adskillige gange.

Sydafrikas første sorte præsident, Mandela, var på sit første officielle besøg i Storbritannien i 1996.

Han sad 27 år af sit liv i fangenskab, herunder 18 år på fangeøen Robben Island.