jubilæums-udstilling: Dronningens skikkelse har ikke ændret sig i mere end 40 år - nu viser hun gallakjolerne frem

Det er de færreste kvinder, der efter to børnefødsler stadig kan passe sine kjoler, 40 år efter de blev syet. Men det er rent faktisk tilfældet for dronning Margrethe og hendes gallakjoler.

Onsdag eftermiddag åbnede Dronningen en helt ny udstilling af sine gallakjoler på Amalienborg Museet. Udstillingen omfatter flere af dronning Margrethes gallakjoler, som hun har båret til de store kongelige fester helt tilbage fra de tidlige 1960’ere.

Når man går rundt og ser på de udstillede kjoler, er det så man næsten taber vejret.

Udstillingens ældste kjole bar Dronningen, da hun som ung prinsesse var til lillesøster dronning Anne-Maries bryllup med kong Konstantin i Athen i 1964. Udstillingens nyeste kjole er fra 2007 og blev syet til det svenske statsbesøg.

Fandt selv stoffet

Fælles for flere af de store gallakjoler er, at dronning Margrethe selv har fundet stoffet på sine rejser i udlandet. Det er for eksempel tilfældet med den nyeste kjole, der er syet af rødt fløjl, taft og guldkniplinger. Her har Dronningen købt stoffet i Firenze.

Samtidig er kjolerne også en udstilling i over 40 års dansk mode, selv om nogle af kjolerne er fra det franske modehus Balmain.

Men eftersom det var den legendariske danske chefdesigner Erik Mortensen, der stod bag den midnatsblå robe i changerende taft, kan man vist godt tillade sig at kalde kjolen af dansk oprindelse.

En af de kjoler, der nærmest lyser op i udstillingen, er den koralrøde taftkjole, som Dronningen fik syet til prins Henriks 60 års fødselsdag i 1994.

Glitrende krystalperler

Den smukke kjole med de markante blomster på skuldrene har den finesse, at der gemmer sig små snoede stof-roser og glitrende krystalperler i de iøjnefaldende blomster. Anderledes forholder det sig med Jørgen Bender- gallakjolen i lilla silketaft, der changerer i lilla og blågrønt fra 1987. Her har Dronningen også selv købt stoffet. Men det pæneste man nok kan sige om den kjole er, at den er en typisk 1980’er-kreation.

Udstillingen med de flotte gallakjoler er et led i fejringen af dronning Margrethes 40 års jubilæum og åbner i dag.