Mens Danmark er på den anden ende, handler Dronningen friske råvarer på det lokale marked i Cahors og agerer – i alt fald udadtil – som hun plejer.

Krisen i kongehuset kradser som kløpulver inden for trøjen, men det lyser ikke ud af dronning Margrethe, at hendes mand, 83-årige prins Henrik, de seneste dage har sendt regulære chokbølger gennem hele Danmark med sine stærkt kontroversielle udtalelser.

Under sit netop påbegyndte sommerophold på hendes og Prinsens smukke vinslot Château de Cayx i det sydvestlige Frankrig fulgte hun i går sin egen tradition og tog fra midt på formiddagen sammen med sin hofdame og to PET-folk på det lokale marked i provinsbyen Cahors, en snes kilometer øst for vinslottet, for at købe friske råvarer med fletkurven på armen, mens hun udvekslede høfligheder og smilede til stadeholderne som vanligt.

Om end det virkede en kende mere afmålt, end set ved så mange andre lejligheder.

»Det viser hende, som vi kender hende: Pligtopfyldende og optaget af at få det til at fungere uanset hvad. Det er den dronning, vi har set hele vejen igennem. Hun kommer til at holde ud på denne facon lige til det sidste,« siger Sebastian Olden-Jørgensen, kongehusekspert og lektor i historie ved Københavns Universitet.

For sent at abdicere
Han vurderer, at Dronningen finder styrken i troen og pligten over for sit embede.

»Vi ved, at hun er et religiøst menneske, og jeg vil antage, at hun finder styrke i sin tro, og så henter hun styrke i sin stærke pligtfølelse. Historien – kongehusets og Danmarks historie – definerer hendes rolle og hendes pligtfølelse. Hun mener helt grundlæggende, at man er her i livet for at gøre sin pligt. Og når man kender sin pligt, giver det også én styrke,« siger Sebastian Olden-Jørgensen.

BT i går.
BT i går.
Vis mere

Dronningen kunne have forskånet sig selv og hele kongehuset som samfundsbærende institution for de seneste dages og ugers ydmygelser ved at abdicere, mens både hun og hendes mand var på toppen, mener han.

»Men hvis man skal abdicere, skal det ske på forkant. På nuværende tidspunkt vil det blive læst som en indrømmelse. Som noget svagt. Som et sammenbrud. Man kan sige, at hendes pligtfølelse måske rammer hende lidt i nakken nu, fordi det trækker pinen ud.«

’Virker ensom’
Søren Jacobsen, journalist og forfatter til flere bøger om kongehusets relationer til meget rige danske familiedynastier, er langt hed ad vejen enig med Sebastian Olden-Jørgensen.

»Cahors er et fristed for Dronningen, hvor hun altid har kunnet gå rundt som en almindelig borger på markedet, hvor høj og lav kommer og køber ind. Den tradition har hun fulgt i alle årene. Dronningen sender et klart signal om, at hun er der og får hverdagen til at fungere. Hun viser, at hun ikke vil lade sig påvirke af alt det her. Hun viser, at alt er som det plejer – selv om alle ved, at det er det ikke. Jeg tror desværre, hun er meget ensom,« siger Søren Jacobsen med henvisning til, at flere af Dronningens allernærmeste er døde.

»Hun har ikke nogen nære fortrolige, som hun kan tale med om denne her svære situation. Tidligere ville hun have kunnet hente råd og støtte hos sin nære veninde og tidligere hofdame Wava Armfelt, men hun er død. Det samme er Helle Stangerup, som Dronningen også havde et nært forhold til. Hun kan heller ikke tale med sine sønner om det, da man normalt ikke drøfter ægteskabelige problemer med sine børn. Dronningens store menneskelige og smertelige problem er, at hun faktisk står alene. Tidligere hentede hun stor støtte og rådgivning hos sin mand. Men den gode rådgiver, nære ven og ægtefælle, som Dronningen havde i prins Henrik, er desværre væk,« siger Søren Jacobsen.

Traditionen tro besøgte dronning Margrethe markedet i Cahors, efter hun var ankommet til Château de Cayx i Frankrig. Her så hun ikke ud til at lade sig påvirke af den virak, der er opstået, efter prins Henrik offentligt meldte ud, at han ikke vil begraves i Roskilde Domkirke.
Traditionen tro besøgte dronning Margrethe markedet i Cahors, efter hun var ankommet til Château de Cayx i Frankrig. Her så hun ikke ud til at lade sig påvirke af den virak, der er opstået, efter prins Henrik offentligt meldte ud, at han ikke vil begraves i Roskilde Domkirke. Foto: Jens Anton Havskov Hansen
Vis mere

Dronningen ønskede i går ikke at svare på spørgsmål fra pressen, og det forventes heller ikke at ske på noget tidspunkt under sommeropholdet, som er af privat karakter.

Mens dronning Margrethe – i alt fald udadtil – signalerede ’business as usual’ på markedet i Cahors, valgte prins Henrik det meste af dagen at blive på slottet mellem sine vinmarker og i ly af det aktuelt temmelig lunefulde sydfranske vejr, som mest af alt minder om en uforudsigelig sommerdag i Danmark.

Den åbenmundede prins Henrik drog for nogle uger siden i forvejen mod sit gamle hjemland og Château de Cayx efter at være blevet opereret og udskrevet fra Aarhus Universitetshospital i Skejby, mens dronning Margrethe først ankom til slottet tirsdag aften.

Under sine indkøb i Cahors virkede hun mere fysisk adræt end set længe, når hun med det lange ben forrest gik i endog meget raskt tempo fra den ene bod og stadeplads til den anden foran den gamle katedral, mens hun fik smagsprøver på bl.a. egnens righoldige udvalg af lækre oste.

På et tidspunkt trak det op til uvejr, og der kom en kraftig skylle ned fra oven, men da søgte hun hurtigt i ly i først det indendørs madmarked Les Halles og få minutter senere under en gadesælgers opslåede parasol.

Hoffet: Derfor talte Prinsen
Det er ikke nogen hemmelighed, at der særligt på de sociale medier i Danmark har været spekuleret kraftigt i årsagerne til prins Henriks noget særprægede opførsel og udtalelser på det seneste.

Hoffets kommunikationschef Lene Balleby forklarede i går over for TV 2, at Prinsen selv har haft lyst til at forklare sig:

»Hans Kongelige Højhed Prinsen har i forlængelse af den aftalte offentliggørelse (af de ændrede begravelsesplaner, red.) selv ønsket at forklare sine bevæggrunde yderligere. Og det har Prinsen jo ret til,« lød det til TV 2 i aftes.

Uanset hvad sås i går morges en prins Henrik i fin fysisk form for en 83-årig. Morgenen, da hustruen ledsaget af sin hofdame og sine PET-sikkerhedsfolk drog ind til markedet i Cahors, begyndte for Prinsens vedkommende således med 30 sekunders spontan gymnastik ved porten ind til Château de Cayx med bøj, stræk og morgenfriske udbrud.