Prinsesse Madeleines forlovede, Chris O'Neill tjener styrtende med penge, men har tilsyneladende ikke lyst til at betale skat af dem.
Prinsesse Madeleines forlovede, Chris O'Neill tjener styrtende med penge, men har tilsyneladende ikke lyst til at betale skat af dem. Foto: HANDOUT

Hoffet tavs efter nye afsløringer

Chris O'Neills firma har adresser på Cayman Island og i Delaware

Den svenske party-prinsesses 38-årige forlovede bruger samme manøvre som nogle af verdens kriminelle. De gemmer deres millioner i skatteparadis og undgår dermed at betale skat af deres svimlende høje indtægter. Det skriver den svenske avis Aftonbladet.

Han tjener styrtende med millioner. Faktisk tjener Chris O'Neill så mange penge, at han uden at blinke kunne donere 100.000 dollar eller ca. 600.000 kroner til dronning Silvias projekt, World Childhood Foundation, kort tid efter han havde mødt prinsesse Madeleine.

SWEDEN ROYAL WEDDING

Det skyldes især at finansfirmaet, Noster Capital, som han både er medejer af og analysechef for, og som det svenske hof har oplyst har kontorer i London og New York, reelt har sin base i skatteparadiser i den Nordamerikanske delstat Delaware og i Vestindien.

Ifølge Aftonbladet har Noster Capital LLC, som er en gren af Chris O'Neills finansimperium, han personligt er knyttet til, sin base i delstaten Delaware. Den lille stat på USAs østkyst er kendt for at være det amerikanske svar på Monaco.

SWEDEN/

Og for at gøre ondt værre for den svenske prinsesses forlovede, så bliver Delaware ikke kun brugt af yderst velhavende mennesker til at opbevare penge i og dermed undgå at betale skat.

Kriminelle fra hele verden, der som Chris O'Neill, heller ikke har lyst til at betale skat, har nemlig også adresse i Delaware. Blandt dem er den russiske våbenhandler, Viktor Bout, også kendt som "Dødens Købmand", som har en dom på 25 års fængsel for terrorisme og den serbiske cigaretsmugler Subotic, som har fået en dom på seks år fængsel, har hele tre fly registreret i Delaware.

SWEDEN ROYAL WEDDING

SWEDEN-ROYALS-PRINCESS MADELEINE-FILES

Staten Delaware i USA hører til de største skurke, når det gælder om at bistå personer og selskaber, der ønsker at gemme penge, identitet og ejerskaber for skattemyndighederne. Delaware, hvor en meget stor del af USAs Fortune 500-virksomheder har hjemsted, ligger i lukkethedskategori med offshore-skattely, som Cayman Island, Bermuda, De britiske Jomfruøer, Panama og Gibraltar. Det viser en undersøgelse fra Tax Justice Network.

Chris O'Neill og hans Noster Capital har ikke sit eget kontor i Delaware. I stedet har selskabet en brevsprække. Og forrige år blev 2,6 millioner sendt til brevsprækken fra firmaets adresse i London.

Til gengæld er Noster Capitals moderselskab registeret i endnu et velkendt skattely, nemlig Cayman Islands. Her har selskabet adresse i Ugland House på South Church Street i hovedstaden Georgetown. Men der er ingen ansatte på adressen. Igen fungerer den nærmest som brevsprækken i Delaware. For Noster Capital deler nemlig adresse med ca. 19000 andre firmaer fra hele verden. Som alle har fællesnævneren: at undgå at betale skat.

SWEDEN ROYAL WEDDING

Og meget tyder på, at det går rigtig godt for Chris O'Neills finansfirma. Forrige år oprettede firmaet en underafdeling, Noster Credit Oppprtunit Fund, der profiterer på økonomisk kaos og krise. Her har firmaet især tjent godt på de sydeuropæiske bankkriser, der i de sidste par år har tvunget Spanien og Grækenland i knæ.

I de sidste to år har Noster Capital tredoblet sin omsætning. Og ikke mindst firmaets fonde bugner af penge. I 2009 var der 278 millioner kroner i fonden. I 2011 var det beløb vokset til 553 millioner kroner.

Derfor er det nok ikke så underligt, at Chris O'Neill allerede lever som en forgyldt prins på Manhattan i New York. Han kører i porsche, tager på skiferier og hans faste omgangskreds er jetsettet.Og nu er han forlovet med en ægte, svensk prinsesse.

Aftonbladet har bedt det svenske hof om en kommentar til sin afsløring. Men hoffets pressechef, Bertil Tanert er tavs.

- Vi har set spørgsmålene og vi afstår fra at kommenterer dem, siger hofchefen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.