Den britiske Dronning Elizabeth II er 90 år gammel, og selvom hun lever i bedste velgående, har Buckingham Palace allerede nu en hemmelig plan for, hvordan beskeden om hendes død skal overleveres.

The skriver The Guardian.

Det hemmelige kodenavn, når nyheden om Dronning Elizabeths død skal overbringes, er ifølge mediet 'London Bridge is down', og når tiden kommer, vil den britiske premierminister være en af de allerførste, der hører netop de ord.

Skulle dødsfaldet ske om natten, vil premierministeren blive vækket og få overbragt ordene på en sikker telefonlinje. Efterfølgende vil det sætte gang i en mangestrenget, hemmelig operation - 'London Bridge'.

Planen er tilrettelagt for, at nyheden om dronningens død kan blive spredt på en kontrolleret måde, og 'Operation London Bridge' dækker faktisk over en hel række meget konkrete hændelser helt frem til, at Dronning Elizabeths begravelse finder sted.

Det allerførste skridt er, at informere de 15 lande udover Storbritannien, som Dronning Elizabeth er statsoverhoved for. Derudover vil en længere række lande, som dronningen har været symbolsk gallionsfigur for, også blive informeret.

Når den britiske dronning Elizabeth dør, er en hel plan sat i værk for, hvordan beskeden skal overleveres.
Når den britiske dronning Elizabeth dør, er en hel plan sat i værk for, hvordan beskeden skal overleveres. Foto: GEOFF PUGH
Vis mere

Herefter skal pressen informeres, så nyheden om den britiske dronnings død kommer ud til den almene befolkning. Der har hersket en lang tradition for, at BBC er det medie, der først får nyheder om royale dødsfald, men sådan bliver det ikke, når Dronning Elizabeth afgår ved døden. Det vil nemlig i stedet være det britiske nyhedsbureau Press Association, der får overbragt nyheden først - og dermed vil den hurtigt sprede sig til resten af verden.

Buckingham Palaces officielle hjemmeside vil også blive ændret, så der kun er en enkelt, mørk side, hvorpå nyheden om dronningens død fremgår.

Mange britiske medier har allerede historier liggende klar om dronningens liv, som de hurtigt kan publicere, og flere har også aftaler med kongehuseksperter, som kan sætte ord på dødsfaldet.

Da Dronning Elizabeths far, George VI, afgik ved døden, gik der fire timer, før nyheden blev bragt af BBC - men med Dronning Elizabeth bliver det markant anerledes og hurtigere.

Dronning Elizabeth II er den længst regerende monark i verden, og hun fylder 91 år til april.

Dronning Elizabeth. Her ses hun i London den 16. marts.
Dronning Elizabeth. Her ses hun i London den 16. marts. Foto: GEOFF PUGH
Vis mere