Det er nok de færreste, der forestiller sig, at kronprinsesse Mary kan føle sig ensom.

Hun er gift med kronprins Frederik, skal arve det halve kongerige og har fire smukke børn. Alligevel afslører hun, at hun har været ramt af kortvarig ensomhed gennem sit liv.

»Jeg har oplevet at føle mig ensom på forskellige tidspunkter i mit liv. Især da jeg mistede min mor. Det var en meget ensom periode i mit liv,« siger kronprinsesse Mary til B.T.

Hun mistede sin mor Henrietta, der døde efter komplikationer fra en hjerteoperation i 1997. Hun blev kun 55 år.

Kronprinsessen var torsdag til den såkaldte Ensomhedskonference i Herning Kongrescenter, hvor hun blandt andet var hovedtaler igennem sit arbejde i Mary Fonden.

Konferencen har til formål at samle fagfæller og andre aktører for at komme med konkrete forslag til, hvordan man bedst hjælper mennesker, der oplever svær ensomhed.

Det er også derfor, at Kronprinsessen understreger, at der skal skelnes mellem den mere almindelige form for kortvarig ensomhed og den lange, svære ensomhed.

»Ensomhed kan være en almindelig følelse for mange af os, men det er meget vigtigt at skelne mellem den følelse, vi alle kan få, og det vi kalder svær ensomhed,« siger hun og understreger:

»Svær ensomhed har meget alvorlige konsekvenser, og det er også det, konferencen har fokus på, og det er en fælles udfordring, vi har i vores samfund i dag.«

Der er flere danskere, der rammes af svær ensomhed. I 2021 var tallet 598.000 (12,4 procent), og det er en klar stigning fra 2017, hvor 380.000 (8,2 procent) blev ramt.

Problemet ved svær ensomhed er, at det er ekstremt tabubelagt, og derfor er der ikke mange, der deler deres oplevelser med andre. Det frremhævede Kronprinsessen også i den tale, hun holdt.

Men kronprinsesse Mary fremhævede også en ung pige, Signe, fra Næstved Gymnasium, der ærligt stod frem og fortalte om hendes oplevelser med ensomhed.

Hun har ofte en følelse af, at ingen gider sidde ved siden af hende i skolen.

»Signe skal ikke være i tvivl om, at hendes historie gør en forskel. For andre mennesker,der oplever svær ensomhed. Men også for os, der beskæftiger os med ensomhed som fagområde,« sagde Kronprinsessen.