Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Kvinderne danser med hinanden i hænderne. Der er smil, og der bliver grint. I midten står den danske kronprinsesse, for det er mere end bare smil og latter. Det er endnu et slag i kampen for at sikre, at kvinder kan leve i sikkerhed og frihed. Endnu en rejse ud i verden med kronprinsesse Mary som spydspids.

De kongelige i det danske kongehus har alle ét felt, de kaster deres kærlighed på. Kronprins Frederik har idræt, prins Henrik kastede sin kærlighed på de truede dyrearter, og kronprinsesse Mary har kastet alle sine kræfter ind i at forbedre kvinder og pigers vilkår i hele verden.

Julie Rokkjær Birch, direktør for museet KØN i Aarhus, mener, at Kronprinsessen har valgt at gå forrest med sit eget eksempel.

»Hun er først og fremmest det, man kan kalde en rollemodel. Hun er stærk og selvstændig,« siger hun om den danske kronprinsesse, der fylder 50 år lørdag.

Julie Rokkjær Birch, direktør på museet KØN i Aarhus.
Julie Rokkjær Birch, direktør på museet KØN i Aarhus.
Vis mere

I billedarkiver findes der hundredvis af billeder af den danske kronprinsesse fra lande i Afrika, Asien, Grønland og Danmark, hvor hun flankeret af skiftende ministre besøger projekter, der skal fremme kvinder og pigers sundhed, rettigheder og muligheder i livet.

Ofte deltager kronprinsessen aktivt og med stort smil i lege og underholdning med de kvinder og børn, hun besøger.

»Kronprinsesse Mary er en klog og veluddannet kvinde. Hun kan godt se, at de steder, hvor kvinder har fået rettigheder, har det været med til at skabe mere velstand og bedre vilkår for alle, siger Julie Rokkjær Birch.

Køn og ligestilling skaber næsten altid debat. Kronprinsessen har fået kritik for at komme lidt for tæt på den politiske verden i sin kamp for kvinder og piger, men Julie Rokkjær Birch mener, at den kommende danske dronning har fundet en fin balance.

»Hun har virkelig tænkt over, at hun skal bruge sin stemme rigtigt. Det her er hendes domæne. Hun har valgt det ud, og så er det dét, hun prioriterer og støtter. Det er tydeligt, at det ikke er ligegyldigt for hende,« siger Julie Rokkjær Birch.

Kampen for kvinders rettigheder, sikkerhed og ligestilling vil fortsætte mange år frem. I 2016 satte Kronprinsessen selv ord på sin kamp:

»På verdensplan er der lang vej endnu. Efter min overbevisning er ligestilling dén enkeltstående, vigtigste ting, vi kan stræbe efter for at forbedre vores verden,« sagde hun i forbindelse med Kvindernes Internationale Kampdag.