Det er godt 13 år siden, australske Mary Elizabeth Donaldson med sit 'ja' til Danmarks kronprins blev statsborger i et land, som nærmest ikke kunne ligge længere væk fra hendes eget.

Her på den anden side af jordkloden har Kronprinsessen for længst fundet sig til rette i rollen som Danmarks kommende dronning, men når hun taler med dem derhjemme, kan hun ikke undgå at savne noget ganske særligt ved barn- og ungdommens land i Oceanien.

Det fortæller hun i et stort interview med Ud & Se.

Den australskfødte kronprinsesse savner sine venner og familie. 'Naturligvis', fortæller hun. At hun ikke bare kan se dem, når hun har lyst, eller besøge dem. Det savner hun.

Men også en anden ting, som ikke bare kan hoppe på et fly og komme til Danmark, når det passer ind i skemaet, giver Kronprinsessen et stik af hjemve:

»Sproget. At høre det. Australsk er så billedrigt og humørfyldt. Det er ikke så højtideligt. Den måde, australierne taler på, er faktisk ret sjov. De kan stå der og sige noget, som er så fuld af humor og sarkasme. Hvis en person har haft en hård morgen, kan man f.eks. sige: 'She had a face like a dropped pie', (hendes ansigt lignede en tabt tærte, red.),« siger den 45-årige kronprinsesse og slår en skraldlatter op, skriver Ud & Se.

I hverdagen mærker hun ikke savnet, men når hun taler i telefon med den australske fortid, mindes hun om det. Og når hun rejser om på den anden side af jorden for at besøge barndomsøen Tasmanien i bunden af Australien.

»Så savner jeg pludselig dufte og syn. Det, som jeg plejede at gøre. Eller et særligt sted. Men når jeg er i Danmark, savner jeg ikke de ting.«

I interviewet tilføjer Kronprinsessen, at hun stadig er den samme, når hun besøger kystbyen Hobart på Tasmanien, hvor hun voksede op og gik i både grundskole og på universitetet. For selvom omgivelserne er nye, så 'møder de gamle venner jo stadig Mary', som hun siger.

Selvom det er 'langt ude' at tænke på, hvordan hendes liv har ændret sig fra det, hun levede dengang, fortæller hun.

Mary Elizabeth Donaldson og kronprins Frederik mødte hinanden på puben 'Slip Inn' i Sydney under OL i Australien i 2000. I 2004 blev de gift i Københavns Domkirke.

Kronprins Frederik og Mary Donaldson foran hendes fars hus i Hobart på den australske ø Tasmanien. Billedet er fra januar 2004 - få måneder inden kronprinsparrets bryllup i maj.
Kronprins Frederik og Mary Donaldson foran hendes fars hus i Hobart på den australske ø Tasmanien. Billedet er fra januar 2004 - få måneder inden kronprinsparrets bryllup i maj. Foto: JOERGEN JESSEN
Vis mere