Når kronprins Frederik i dag fylder 54 år, kan han samtidig sole sig i stor succes. Han er nemlig konsekvent det mest populære medlem af det danske kongehus.

Forr 20 år siden var det ganske anderledes. Dengang blev han overgået af både sin mor og prinsesse (nu grevinde) Alexandra. Men i den seneste YouGov for B.T. i februar svarede 82 procent af danskerne, at de synes 'godt' eller 'meget godt' om Kronprinsen.

I juli 2021 var tallet 78 procent.

»Han har fundet sig mere til rette i rollen som kronprins. Før han blev gift med Mary, var han meget usikker på sin rolle og sin position og gav også udtryk for mere eller mindre direkte, at han ikke følte sig godt tilpas med, at han skulle være konge,« siger kongehusekspert og historiker Lars Hovbakke Sørensen til B.T.

Kronprinsessens 50-års fødselsdag: Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik åbner Crown Princess Mary Center på Københavns Universitet 2. februar 2022. Kronprinsessen åbner et nyt videnscenter ved Københavns Universitet, som får navnet Crown Princess Mary Center. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
Kronprinsessens 50-års fødselsdag: Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik åbner Crown Princess Mary Center på Københavns Universitet 2. februar 2022. Kronprinsessen åbner et nyt videnscenter ved Københavns Universitet, som får navnet Crown Princess Mary Center. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Han peger på, at kronprinsesse Mary spiller en kæmpe rolle i forhold til hans udvikling gennem de sidste 20 år. Det var først, da han blev gift og stiftede familie, at han fandt sig til rette som kronprins.

»Han fungerer bedre som kronprins, end han gjorde tidligere. Man kan mærke, at han vil det mere nu, end han ville før i tiden,« forklarer han.

Førstepladsen i danskernes hjerter er først kommet på plads inden for de seneste år. Da 1990erne blev til 2000erne, var Kronprinsen ikke en specielt populær herre. For mange damebekendtskaber og vildt ungkarleliv kostede ham gevaldigt på kontoen.

I en meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Gfk for B.T. i 2001 var der kun 53 procent af de adspurgte, der syntes, at Kronprinsen klarede sig godt. Faktisk blev han overgået af daværende prinsesse Alexandra, der sammen med Dronningen var de mest populære medlemmer af Kongehuset. 73 procent sagde, at de royale kvinder klarede sig godt.

For 20 år siden var daværende prinsesse Alexandra det mest populære medlem af Kongehuset. Hun delte pladsen med Dronningen.
For 20 år siden var daværende prinsesse Alexandra det mest populære medlem af Kongehuset. Hun delte pladsen med Dronningen. Foto: NILS MEILVANG
Vis mere

»Der var mange år, hvor man ikke vidste, om han ville få børn, og hvor prins Joachim jo allerede blev gift med Alexandra i 1995. Kronprinsen blev først gift i 2004, så der var mange år, hvor man ikke vidste, om det var Nikolai og Felix, der blev de centrale figurer i Kongehuset på længere sigt,« siger Hovbakke Sørensen.

En af Kronprinsens største 'bedrifter' er at være folkelig. Da hele Danmark var i EM-ekstase i sommeren 2021, var Kronprinsen med på sidelinjen ved Danmarks kampe. Han blev også stjerne i DR-programmet 'Nak og Æd', som satte rekord med hele 825.000 seere. I 2018 gik en tydelig beruset kronprins Frederik på Bøgescenen ved Skanderborg Festival og overraskede alle.

Alle disse ting har øget Kronprinsens popularitet.

»Der er rigtig mange danskere, der godt kan lide den slags. Generelt går det den vej. Det kan man også se i andre europæiske lande.  Man bliver nødt til at følge med tiden i forhold til at blive mere folkelig, mere almindelig,« forklarer Hovbakke Sørensen.

Kronprinsen sammen med de to værter, Nikolaj Kirk og Jørgen Skouboe. Foto: DR
Kronprinsen sammen med de to værter, Nikolaj Kirk og Jørgen Skouboe. Foto: DR
Vis mere

Men der er også en risiko ved denne meget folkelige facon.

»At han bliver for folkelig eller for almindelig, og at han kommer til kun at appellere til en type dansker: Dem, der går meget op i sport, populærmusik og rock. Men han appellerer jo ikke – som dronning Margrethe – til den intellektuelle del af befolkningen med interesse for kunst, kultur, historie og klassisk musik,« lyder det fra Hovbakke Sørensen, der også mener, at nytårstalerne bliver markant anderledes, når Kronprinsen bliver konge.

»Han har ikke den samme filosofiske tilgang til tingene, som hun har. Han er en mindre intellektuel person i sin måde at fremstå på,« siger han.

Hovbakke Sørensen har nogle gode råd til Kronprinsen de kommende år:

Kronprinsparret, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, ankommer til åbningen af 'En dronnings smykkeskrin' på Amalienborgmuseet i Christian VIIIs Palæ på Amalienborg.
Kronprinsparret, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, ankommer til åbningen af 'En dronnings smykkeskrin' på Amalienborgmuseet i Christian VIIIs Palæ på Amalienborg. Foto: Philip Davali
Vis mere

»Han skal vise, at han er interesseret i andet end sport og motion og den slags ting. Han skal brede sig lidt mere ud. Det er klart det, der mangler. Så længe man er kronprins, er det okay, men så snart man bliver konge, skal man jo også være konge for dem, der går op i andre ting, end dem man lige selv går op i,« siger han.

Og så skal han få styr på sin fremtoning, så han ikke snubler over ordene og kommer til at tale sort. Det så vi senest, da han i efteråret 2021 under et erhvervsfremstød i Island fik sagt, at klimaet var 'et overjordisk spørgsmål'.

Da B.T. spurgte ham, hvordan han kunne forsvare flyrejser til St. Tropez hele to gange på en uge for at deltage i et sejlsportsstævne, svarede han på noget helt andet.

Senest nægtede han at svare på spørgsmål om, hvorvidt skogiganten ECCO forsat kan være kongelig hofleverandør, selvom de beholder deres forretninger i Rusland.

Folketingets åbning 2021. Dronning Margrethe, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary.
Folketingets åbning 2021. Dronning Margrethe, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary. Foto: Søren Bidstrup
Vis mere

»Der er risiko for, at der er nogle i befolkningen, der bliver mere skeptiske over for Kongehuset generelt, hvis han kommer med nogle ikke helt klare meldinger. Man vil altid kunne fortolke det på mange måder, og der har dronning Margrethe jo været utrolig skarp i sin måde at formulere sig på,« siger Hovbakke Sørensen til B.T.