Det var en glad og venlig kronprins Frederik, der mandag morgen var draget til det midtjyske for at tage hul på sæsonens kongejagter.

Og traditionen tro bestod selskabet af både jyske erhvervsspidser samt Kronprinsens nære venner.

I år var blandt andre Lego-ejer Kjeld Kirk Kristiansens svigersøn, Claus Thinggaard, med.

Han er gift med Kjeld Kirk Kristiansens yngste datter, OL-rytteren Agnete Kirk Thinggaard.

Kronprins Frederik var mandag vært ved en kongejagt i Gludsted Plantage.
Kronprins Frederik var mandag vært ved en kongejagt i Gludsted Plantage. Foto: Bo Amstrup
Vis mere

Parret er kendt for at være nære venner af kronprinsparret.

Selv om kongehusets regler normalt foreskriver, at de kongelige kommer sidst, så gjorde Claus Thinggaard sig bemærket ved at ankomme efter Kronprinsen.

Men det så tronfølgeren ikke ud til at have noget imod. Den gode ven fik et stort kram af Frederik.

Kronprinsen så lidt træt ud, men virkede til at være i godt humør og fortalte da også, at han glædede sig til jagten, hvor der primært skulle jages kronvildt.

Kronprins Frederik havde blandt andre inviteret vennen Claus Thinggaard, der er gift med Legoarvingen Agnete Kirk Thinggaard, med til jagten i Gludsted Plantage i slutningen af oktober.
Kronprins Frederik havde blandt andre inviteret vennen Claus Thinggaard, der er gift med Legoarvingen Agnete Kirk Thinggaard, med til jagten i Gludsted Plantage i slutningen af oktober. Foto: Bo Amstrup
Vis mere

»Det er hyggeligt at møde nye bekendtskaber og også delvist ældre, som har lyst til at stille op her på en god dag og give os alle sammen og sig selv en god oplevelse,« sagde han.

Ifølge kongehusekspert og forfatter Søren Jakobsen, så er kongejagter en gammel tradition, hvor kongehuset historisk set har plejet forbindelser med de lokale magthavere, rigmænd og adelsfolk.

Før Kronprinsen var det i mange år prins Henrik, der stod for jagterne.

Han var kendt for at invitere sine venner, erhvervsfolkene Peter Zobel og Christian Kjær, så vel som andre især rige og magtfulde erhvervsfolk.

Agnete og Claus Thinggaard er gode venner med kronprinsparret. Her ses Agnete Kirk Kristiansen sammen med Kronprinsessen ved et ridestævne.  
Agnete og Claus Thinggaard er gode venner med kronprinsparret. Her ses Agnete Kirk Kristiansen sammen med Kronprinsessen ved et ridestævne.   Foto: Henning Bagger
Vis mere

»Det fik lidt mere svung, da prins Henrik stod for det. Det var blandt andet ham, der stod for jagtmiddagen på Fredensborg Slot, hvor damerne kom med store kjoler. Han lavede det store nummer ud af det. Damerne var med til middagen om aftenen, og Dronningen lavede kulturelle udflugter for damerne imens til Louisiana eller andet,« siger han.

Jagten i Gludsted er dog noget anderledes end den i Gribskov senere på året.

»Gludsted Planatge er en herrejagt. Det er her, at Frederik dyrker sine kommende forbindelser – hovedsageligt jyske erhvervsfolk,« siger Søren Jakobsen.

Ifølge Søren Jakobsen er kronprins Frederik lidt mere beskeden i udvalget af jagtgæster i Gludsted.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og vindmøllemilliardæren Peter Stubkjær Sørensen var også med.
Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og vindmøllemilliardæren Peter Stubkjær Sørensen var også med. Foto: Bo Amstrup
Vis mere

Kronprinsen inviterer også mindre magtfulde og knap så rige folk.

»Kronprinsen har lagt sin egen linje,« fortæller Søren Jakobsen.

Blandt de 24 gæster til jagten var dog en del pænt formuende gengangere.

Blandt andre har hofjægermester og arving til boghandlerimperiet Arnold Busck, Peter Busck, tidligere deltaget.

Kronprins Frederik virkede glad forud for jagten.
Kronprins Frederik virkede glad forud for jagten. Foto: Bo Amstrup
Vis mere

Også vindmøllemilliardæren Peter Stubkjær Sørensen, der med en formue på 3,7 milliarder kroner ifølge Berlingske er Danmarks 34.-rigeste person, var med både i år og sidste år.

Også Ikast-Brandes borgmester, Ib Boye Lauritsen, var mødt op – i øvrigt sammen med kommunaldirektøren, Flemming Storgaard.

Efter jagten blev blæst i gang, opfordrede kronprins Frederik deltagerne til at passe godt på:

»Tænk på din sikkerhed allerførst og så ellers nyd synet, der måtte komme foran jer,« lød det fra den 51-årige jagtprins.