Kronprins Frederik holdt tale ved sit besøg i forbindelse med et erhvervsfremstød i det franske, der for de kongelige startede mandag middag.

En ekspert fortæller nu, at Kronprinsen klarede sin tale på fransk særdeles godt.

»Han taler godt fransk, rigtig godt – jeg vil tro, at en franskmand ville tippe ham til at være canadier eller lignende – det er tæt på at være perfekt sprogligt, men man kan fornemme en lille afvigelse i sprogtonen. Han taler også mere frit, end man ofte hører ham på dansk, og det er dejligt befriende,« siger lektor i fransk ved Københavns Universitet Jørn Boisen.

»Hvad angår indholdet, er det glimrende. Han taler blandt andet om franskmændenes fascination af Danmark, deriblandt det danske køkken, og det er både rigtigt, relevant og vittigt. Det var fremragende.«

Kronprinsen, mens han holder talen for de fremmødte franskmænd og danskere.
Kronprinsen, mens han holder talen for de fremmødte franskmænd og danskere. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Han fortæller, at han er god til at få vist, at selvom Danmark geografisk ligger på kanten af Europa, så er vi blevet et land, man kan hente masser af inspiration fra.

Danske Talers formand, Jesper Troels Jensen, fortæller, at Kronprinsen godt kan blive bedre til håndværket. Alligevel er han rigtig god, når han taler om noget, han brænder for.

»Det er ikke nemt at holde taler, og noget af det, som gør en tale god, er, når man får det rigtige 'svung' i det, man siger,« siger han.

Desuden slår han fast, at Kronprinsen har nemmere ved at ramme folk med sine taler, fordi han er den, han er.

Jesper Troels Jensen forklarer, at man inden for retorik opererer med et begreb, som hedder etos, og det er noget, som man som kronprins har meget af.

»Etos består af tre ting. At talerne har høj indlevelsesevne, ved, hvad de taler om, og har høj moral.«

Repræsentanterne for det danske kongehus har meget af alle tre dele, og det gør, at folk gladeligt lytter, lyder det videre fra Danske Talers formand.

»Han kan slippe af sted med mere end én, der holdt præcis den samme tale, kunne – og det er, fordi han er kronprins.«

Lektor i fransk Jørn Boisen siger, at noget af det, der gør, at kronprins Frederik lykkes så fint med denne tale, er, at han formår at gøre den personlig.

Kronprinsen fortalte blandt andet, at han havde haft en stilling på den danske ambassade i Frankrig og derigennem også havde en tilknytning til det franske.

»Jeg synes, han klarede det rigtig godt. Der er struktur i talen, og han formåede at få formidlet, at Danmark er et sted, man skal bide mærke i, hvilket jo er denne rejses formål,« siger Jørn Boisen.

Fransk-lektoren fortæller desuden, at han tidligere har hørt prins Joachim holde en tale på fransk, og den står også stadig som en god præstation i hans hukommelse.

I det hele taget er kongehusets tætte forbindelse til det franske nem at høre i deres sprog.

»Selvom Kronprinsen ikke er perfekt, så er det ikke langt fra, og han har et godt dagligdags fransk,« siger Boisen.

Han siger, at man som fagperson kun kan håbe på, at de kongeliges evner inden for det franske smitter lidt af på den danske befolkning.

I hvert fald mener han, at kronprins Frederik var en god repræsentant ved mandagens arrangement.