Kronprins Frederik var tirsdag morgen hovedperson ved det store, danske erhvervsfremstød i Indien.

Kronprinsen og Kronprinsessen leder i disse dage et storstilet grønt fremstød i Indien, hvor 38 danske virksomheder deltager. Meningen med besøget er at skabe forbindelse mellem danske virksomheder og indiske regeringsrepræsentanter og erhvervsledere. Håbet er blandt andet, at danske løsninger kan bidrage til Indiens grønne omstilling.

»Vores lande deler historie gennem 400 år. Det er mit ydmyge ønske, at dette besøg bidrager til en god fremtid sammen,« sagde kronprins Frederik fra talerstolen i New Delhi.

Han mindede om, at han også i 2003 besøgte Indien – før han blev gift med kronprinsesse Mary.

Sådan så det ud, da kronprinsparret åbnede konferencen India – Denmark: Partners for Green and Sustainable Progress.
Sådan så det ud, da kronprinsparret åbnede konferencen India – Denmark: Partners for Green and Sustainable Progress. Foto: MONEY SHARMA
Vis mere

»Dengang kom jeg alene. Denne gang er det en fornøjelse at have min skønne hustru, Kronprinsessen, med. Tyve år er lang tid, og forandringerne jeg har set er fantastiske. Der er en ny følelse af, at I vil videre, at I ser fremad, sagde kronprins Frederik.

I 2021 lovede premierminister Nerandra Modi, at Indien i 2070 vil være klimaneutral. Det er vigtigt, da landet er verdens tredjestørste udleder af drivhusgasser.

»Jeg er så glad for, at vores lande er gået sammen om dette grønne partnerskab. Vi kan være med til at sikre, at hele kloden får en mere bæredygtig fremtid,« sagde kronprins Frederik og mindede om, at vi allesammen får noget ud af de grønne partnerskaber.

»Partnerskabet mellem Danmark og Indien repræsenterer muligheder for begge vores lande. Både på den korte og den lange bane,« sagde Kronprinsen.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) er også med i Indien.
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) er også med i Indien. Foto: MONEY SHARMA
Vis mere

Kronprinsen ser ikke sort på klodens fremtid – tværtimod.

»Jeg er positiv og spændt, når jeg tænker på fremtiden. Hundredvis af års fælles historie mellem vores lande, minder os om, at vi skal tænke fremad og bevare en blomstrende planet til de fremtidige generationer,« sagde han og tilføjede et 'namaste', som betyder tak.

Han fortalte også om sine oplevelser ved det storslåede Taj Mahal.

»Min mor besøgte Indien i 1963, inden hun blev regent. Som min mor i 1963, havde Kronprinsessen og jeg mulighed for at besøge Taj Mahal. Et fantastisk monument. Et symbol på Indien, og en dag håber jeg, at vi kan vise vores børn det,« sagde Kronprinsen.

Kronprinsparret besøgte søndag Taj Mahal.
Kronprinsparret besøgte søndag Taj Mahal. Foto: -
Vis mere

Kronprinsparret landede i Indien søndag, hvor de tog direkte til Taj Mahal og det berømte Agra-fort. Derefter gik turen til New Delhi, hvor de mandag besøgte den indiske udenrigsminister Subrahmanyam Jaishankar. Derefter lagde de en krans ved Ghandi-mindesmærket.

Om aftenen var de værter ved en stor middag på hotel ITC Maurya, hvor de tog imod 400 gæster. Tirsdag delte kronprinsparret sig, og Kronprinsessen besøgte kvinder på et indisk hospital. Senere besøgte parret den indiske præsident, Droupadi Murmu.

Besøget fortsætter onsdag i byen Chennai, hvor parret besøger danske virksomheder i den sydindiske by. Derefter går turen hjem til Danmark, hvor kronprinsparret den kommende tid kommer til at hjælpe Dronningen, der lige nu er i gang med genoptræning efter den store rygoperation, hun gennemgik den 22. februar.