Kong Charles og dronningegemalinde Camilla skal ud på en decideret voldsom karettur.

Når den nye britiske konge skal krones 6. maj i Westminster Abbey, skal han og hustruen fragtes fra Buckingham Palace til kirken i den nyeste karet på stammen i det britiske kongehus – men det bliver en helt anden tur tilbage igen, som selv hans afdøde mor har beklaget sig over.

Det skriver britiske The Sun.

Med aircondition og støddæmpere kan man vidst godt betegne kareten til kirken som den rene luksus. I hvert fald i forhold til, hvad der venter parret, når de skal hjem igen til Buckingham Palace.

Den karet, der skal fragte dem hjem, er fra 1762 og er blevet brugt til hver en konge og dronnings kroning siden 1831.

Den over 250 år gamle karet vejer fire ton og skal fragte kong Charles på rejsen fra kroningen og tilbage til slottet.
Den over 250 år gamle karet vejer fire ton og skal fragte kong Charles på rejsen fra kroningen og tilbage til slottet. Foto: POOL
Vis mere

William IV blev kronet i 1831 og var dermed den første i kareten. Allerede dengang beskrev han turen i den kostbare karet som »at være på et skib, der bliver slynget rundt i et vildt hav«.

Også kong Charles' mor, dronning Elizabeth II, kaldte turen i kareten frem og tilbage fra sin kroning for »forfærdelig«.

Senior karetrestauratør i kongehuset, Martin Oates, har ligeledes tidligere talt lidet flatterende om køreturen, den gamle karet tilbyder.

»Det er ikke helt som i en vaskemaskine, men hvor andre køretøjer bare går frem og tilbage, går denne fra side til side,« forklarede karetrestauratøren.

Kareten vejer fire ton, og hele otte heste skal i brug for at få den frem.