Første dag er overstået i en historisk retssag, hvor den britiske prins Harry har slæbt en af Englands største avisudgivere i retten.

I retssagen er mediehuset Mirror Group anklaget for at have indsamlet informationer om en række kendte englændere ulovligt.

Mediehuset udgiver blandt andet tabloidavisen The Mirror.

Ifølge anklagernes advokat, der blandt andre repræsenterer den britiske prins Harry, har mediehuset skrevet en længere række artikler, som man ikke havde kunnet skrive, uden at have indsamlet og brugt ulovlige oplysninger.

Mediehuset nægter sig skyldige i anklagerne. Derfor skabte det stor opmærksomhed, da mediet gik ud og undskyldte over for prins Harry, for at have hyret en privat efterforsker, til at samle oplysninger om prinsen.

Men selvom mediet har erkendt i et enkelt tilfælde, er der stadig meget på spil i retssagen. Det fortæller Jakob Steen Olsen, der er Berlingskes Kongehuskommentator.

Han fortæller, at det at Harry forventes at vidne i sagen, er nok til at gøre retssagen historisk.

»Historisk har kongehuset haft et princip, man kalder 'never complain, never explain'. Man kommenterer ikke, og man klager heller ikke. Simpelthen fordi man føler sig hævet over at deltage i den offentlige debat. Men nu gør Harry altså det modsatte. Han vil ikke finde sig i mere,« siger han.

Senere i retssagen regner man med, at prins Harry selv tager plads i vidneskranken, hvor både forsvarer og anklager formentlig vil udspørge ham om de konkrete artikler.

»Det bliver beskidt. Når man sidder i vidneskranken, har man ingen kontrol over, hvad der bliver spurgt om, og man bliver nødt til at svare. Det bringer pludselig prins Harry på niveau med almindelige mennesker,« fortæller Jakob Steen Olsen.

En anden grund til, at det i følge Jakob Steen Olsen bliver 'beskidt' er, at mediehuset vil gøre, hvad de kan, for at bevise, at historierne er skabt på lovlig vis. Og det kan indebære at fortælle, hvordan de konkrete historier blev lavet.

»Der kan komme nogle eksempler frem, hvor kilderne til historierne er hans tætte familie eller nære venner. Det kan blive ganske ubehageligt,« siger han.

Det vides endnu ikke præcist hvornår prins Harry skal vidne i retssagen mod mediehuset, men det forventes, at han vil indtage vidneskranken i juni.