Gravhunden Rosina havde svært ved livet som kongelig hofhund, som krævede for meget af Prinsgemalens firbenede ven.

Prins Henrik har måttet skille sig af med en af sine elskede og efterhånden ikoniske gravhunde, der i årtier har været ved hans side. Den to år gamle Rosina bor derfor i dag hos en anden familie.

»Rosina havde svært ved at falde til og er derfor sat i familiepleje,« oplyser hoffets kommunikationsafdeling til Her & Nu.

Læs også:

Rosina, der er af racen ruhåret gravhund, har løbende haft problemer og blev derfor sendt til hundetræneren Henrik Ljungström, der også har haft Dronningens hund Helike til træning.

Han har derfor indgående kendskab til den lille Rosina, men vil af hensyn til sine kunder i kongehuset ikke fortælle, hvilke problemer han konkret har skullet hjælpe Rosina med. Han giver dog et indblik i hendes kvaler som kongelig hund:

»Rosina har ikke været et super godt match med prinsgemalen i forhold til den livsstil, de nu engang holder. De lever jo ikke et normalt liv ligesom os andre,« siger Henrik Ljungström.

»Først og fremmest bor de ni forskellige steder i slotte, palæer og sommerhuse. Det er nogle andre omgivelser end dem, de fleste lever i. Det vil sige, at hunden skal være stærk til at bevæge sig rundt, og sådan en hund er Rosina bare ikke. Det var ikke et godt match, det må man erkende.«

Læs også:

Den kongelige hundetræner afviser, at det er Rosinas race, der har været problemet.

»Gravhunde er som sådan ikke sværere at få til at tilpasse sig end andre, de er selvstændige og kloge hunde. Det svære er, at den kongelige familie lever på den måde, som de gør. Bo på ni slotte, sejle rundt på et skib og i øvrigt forholde sig til en hel masse mennesker, det er ikke alle hunde, der er gode til det,« siger han.

»Og det er ikke, fordi hverken prinsgemalen er en dårlig ejer, eller Rosina er en dårlig hund, overhovedet ikke. De er supergode hver for sig, men bare ikke et godt match,« siger hundetræneren, der fortæller, at han også selv har måttet skille sig af med en hund, der ikke passede til ham og hans liv.

Læs også:

Rosina er nu kommet i pleje hos en familie i Frankrig, og det kommer til at gøre hende godt, mener hundetræneren.

»Nu får Rosina det liv, den skal have. Den har fået masser af kærlighed på slottet, men i en normal familie skal den ikke flytte så meget rundt eller forholde sig til så mange mennesker. Det er ikke nemt at være en kongelig hund, det stiller store krav til både den og ejerne,« siger han.

Læs også:

Den nye hofhund er Tillia, en glathåret gravhund på otte måneder, der allerede nu følger regentparret rundt.

Skal du hjælpe med at træne den nye hund?

»Det håber jeg ikke! Ja, for så er der jo udfordringer, hvis jeg skal hjælpe. Men som jeg er orienteret, går det den rigtige vej. Jeg har givet dem nogle råd og noget vejledning, og det ser ud til at virke,« siger Henrik Ljungström.

Se Rosina hygge sig i selskab med et par friske hvalpe: