Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Når regentparret vælger at droppe den helt store fejring af deres 50 års ægteskab næste år, er det på grund af prins Henriks nye livsstil - og ganske naturligt, forsikrer Kongehuset over for BT.

Regentparret overraskede alle fredag eftermiddag, da de kunne oplyse, at der ikke bliver nogen stor fest i forbindelse med deres guldbryllup næste år.

'På baggrund af en række henvendelser om, hvorledes guldbrylluppet vil blive markeret, kan det oplyses, at Regentparret ønsker at afholde guldbrylluppet under private former,' stod der kort på Kongehusets hjemmeside.

Men nu uddyber Kongehuset, hvorfor man valgte at droppe fejringen.

Tidligere på dagen vurderede kongehusekspert og -kritiker Trine Villemann, at regentparrets ægteskab hang i en tynd tråd, lige som hun mener, at en presset økonomi, en ophedet debat om apanage og en utilregnelig prins kan spille ind:

Ifølge Kongehusets pressechef Lene balleby skal man dog ikke lægge noget i, at den store runde dag vil blive fejret i stilhed.

Hun oplyser dog, at det ganske rigtigt er på grund af prinsgemalen, at man har valgt at holde festen bag lukkede døre.

Sådan skal et royalt guldbryllup nemlig fejres, når én af parterne er gået på pension og derfor ikke længere er forpligtet til at være et ansigt udadtil.

»Det er en naturlig konsekvens af, at prinsen er gået på pension og ikke længere deltager i officielle gøremål på samme måde, som han tidligere har gjort,« oplyser Lene Balleby til BT.

Og noget tyder på, at det er en beslutning, regentparret har taget uden den store dramatik, hvis man skal tro pressechefen.

»Regentparret har besluttet at deres guldbryllup næste år skal afholdes under private former. Det er en beslutning, de har taget sammen,« fortæller hun.

Den 10. juni 1967 blev daværende prinsesse Margrethe gift med den franske diplomat Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat under et storslået bryllup i Holmens Kirke med efterfølgende karettur gennem København og bryllupsfest på Fredensborg Slot. Ved ægteskabet blev diplomaten prins og tituleres nu Hans Kongelige Højhed Prins Henrik.

Meldingen om den private fejring kommer altså på dronning Margrethe og prins Henriks 49-års bryllupsdag 10. juni.

Andre læser også