Hertugen og hertuginden af Sussex har endeligt meldt klart ud. De vil ikke vende tilbage som en arbejdende del af det engelske kongehus.

Det betyder rent praktisk, at alle de protektorater, som parret måtte have, nu overdrages til majestæten. Det skriver det engelske kongehus i en pressemeddelelse.

De militære udnævnelser, som prins Harry tidligere har haft, og de forpligtigelser, han har haft for sine protektorater, vil derfor blive fordelt ud på familiens andre medlemmer.

Kongehuset skriver videre i pressemeddelelsen, at det ikke er med glæde, man nu må melde ud om yderligere afstand mellem parret og resten af den royale familie.

'Mens alle er kede af det over deres beslutning, så er hertugen og hertuginden stadig en meget elsket del af familien,' lyder det således i meddelelsen.

Tidligere har det lydt, at man ville lade prins Harry og hertuginde Meghan få en 12 måneders prøveperiode under deres nye omstændigheder.

De bekendtgjorde nemlig allerede sidste år, at de ville træde tilbage som ledende medlemmer af den royale familie. Noget, der altså nu er kommet en endelig afgørelse på.

Forud for den nye beslutning ligger en samtale, som hertugen har haft med sin farmor, dronning Elizabeth. Og nu er det altså besluttet og bekræftet af dronningen, at det ikke kunne lade sig gøre at passe resten af parrets forpligtigelser ordentligt, da de trådte tilbage som ledende medlemmer.

Det er både protektorater for Commonwealth-landene, militæret og velgørende organisationer, som 36-årige prins Harry nu vinker farvel til.

Nyheden om det mere definitive brud kommer i kølvandet på en anden stor afsløring fra parret.

14. februar offentliggjorde parret nemlig, at 39-årige hertuginde Meghan venter deres andet barn.

Efter hertugen og hertuginden forrige år brød med det engelske kongehus, flyttede de i første omgang til Canada, og de har nu bosat sig i Los Angeles.

I fremtiden skal de finansiere deres liv blandt andet med den angiveligt meget lukrative aftale, som de har indgået med streamingtjenesten Netflix.

Parret har desuden brugt deres nye frihed på at stable en velgørenhed ved navn Archewell på benene. En organisation opkaldt efter deres søn, Archie.