Efter otte år er det blevet tid til et nyt officielt gallaportræt af Dronningen. Og det har kongehuset således valgt at dele med offentligheden mandag.

Billedet af den danske monark er taget i sommer i anledning af hendes fødselsdag i april.

»Der er tradition for, at regentportrætter med mellemrum udskiftes, ofte i forbindelse med særlige begivenheder, jubilæer eller runde fødselsdage. Portrætterne er derfor også en del af fortællingen om Danmarks statsoverhoveds liv og virke,« lyder det i en pressemeddelelse fra kongehuset.

Billedet er taget i Kuppelsalen på Fredensborg Slot, hvor en gallaklædt majestæt poserer med Elefantordenen i skærf, Frederik IX's ordensportræt, Dannebrogordenens storkommandørkors og Elefantordenens bryststjerne.

Det er nok ikke et tilfælde, at Dronningens nye gallaportræt er taget i kuppelsalgen på Fredensborg, mener kunsthistoriker.  På billedet er Dronningen iført sit såkaldte Perlepoire-sæt, der består af et diadem, en halskæde, et sæt øreringe og en broche med brillanter ligesom hun poserer med Elefantordenen i skærf, Frederik IX's ordensportræt, Dannebrogordenens storkommandørkors og Elefantordenens bryststjerne.
Det er nok ikke et tilfælde, at Dronningens nye gallaportræt er taget i kuppelsalgen på Fredensborg, mener kunsthistoriker.  På billedet er Dronningen iført sit såkaldte Perlepoire-sæt, der består af et diadem, en halskæde, et sæt øreringe og en broche med brillanter ligesom hun poserer med Elefantordenen i skærf, Frederik IX's ordensportræt, Dannebrogordenens storkommandørkors og Elefantordenens bryststjerne. Foto: Per Morten Abrahamsen
Vis mere

Derudover har dronning Margrethe i samme anledning iført sig sit såkaldte Perlepoire-sæt, der består af et diadem, en halskæde, et sæt øreringe og en broche med brillanter.

Et sæt, som hun tidligere har båret ved flere officielle gallaportrætter.

Det nye portræt vil for fremtiden være at finde på væggene i forskellige statslige institutioner som eksempelvis på ambassader og på danske fartøjer.

Her vil billederne være indrammet i egerammer med kongekronen øverst.

Dette billede af dronning Margrethe er også taget af Per Morten Abrahamsen og blev udsendt i forbindelse med Dronningens 80 års fødselsdag. Dronningen ses  i sit arbejdsværelse på Fredensborg.
Dette billede af dronning Margrethe er også taget af Per Morten Abrahamsen og blev udsendt i forbindelse med Dronningens 80 års fødselsdag. Dronningen ses  i sit arbejdsværelse på Fredensborg. Foto: Fotograf Per Morten Abrahamsen
Vis mere

Det er fotograf Per Morten Abrahamsen, der har stået for at tage det officielle billede af Dronningen. Noget, han efterhånden har en del erfaring med.

Det var nemlig også ham, der i anledning af hendes 80-års fødselsdag i 16. april stod bag kameraet, da hun lod sig portrættere i forskellige situationer.

Portrætterne delte kongehuset drypvist i løbet af fødselsdagsugen.

Blandt billederne var blandt andre portrætter af Dronningen i Havesalen og på kontoret på Fredensborg slot samt et, hvor hun poserer i slottets baghave med prins Henriks hund.

Dronning Margrethe i Havesalen på Fredensborg.
Dronning Margrethe i Havesalen på Fredensborg. Foto: Fotograf Per Morten Abrahamsen
Vis mere