Nu fortæller Kongehuset, hvorfor dronning Margrethe har valgt at trække sig som protektor for Hans Christian Andersen-prisen, der hvert andet år bliver uddelt til forfattere og illustratorer af børnebøger.

Valget om at trække sig kommer nemlig i kølvandet på, at den russiske illustrator og kunstprofessor Anastasia Arkhipova i september blev valgt som formand for juryen og dermed skal uddele prisen næste gang.

Og det har sat Dronningen i en umulig situation.

»Kongehuset bekræfter, at Hendes Majestæt Dronningen ikke længere kan påtage sig at være protektor for the International Hans Christian Andersen Awards,« udtaler Kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby til B.T.

Hun forklarer:

»Årsagen er, at der for øjeblikket verserer en konflikt i organisationen, som Dronningen i sagens natur ikke kan være en del af,«

Den russiske repræsentant blev valgt seks måneder efter, at Rusland invaderede Ukraine.

Det har splittet IBBY-organisationen og fået blandt andet Sverige, Finland, Norge, Belgien, Estland, Letland og Litauen til at forsøge at få juryformanden til at træde tilbage.

Dog uden held. Og det er derfor, Dronningen nu trækker sig som protektor.

Dronningen brugte også en stor del af sin nytårstale til at tale direkte til den ukrainske befolkning.

Hun talte med stor patos, da hun sagde, at ukrainerne ‘heltemodigt kæmper for deres frihed, det gør et stærkt indtryk på os alle.’

»Min første nytårshilsen i aften går til ukrainerne i Danmark og til hele det ukrainske folk. Må denne frygtelige krig få en ende, og må jeres stolte og smukke land blomstre igen,« sagde dronning Margrethe.