Der er næppe blevet slået plat eller krone på Amalienborg, da dronning Margrethe besluttede, at hun i år vil fejre jul på Schackenborg med prins Joachim – fremfor den traditionelle jul på Marselisborg i Aarhus.

Ud over, at Dronningen dermed ikke holder jul med kronprinsparret, så sender hun også et vigtigt signal – både med henblik på coronasituationen og prins Joachim, lyder det fra kongehuseksperter.

»Hun går foran og viser, at vi alle må ændre lidt på vores juletraditioner på grund af coronaen. Det er et godt signal, at hun vælger Schackenborg og prins Joachim,« siger historiker og kongehusekspert Michael Bregnsbo fra Syddansk Universitet.

Og den opfattelse deler historiker Sebastian Olden-Jørgensen.

Dronningen kommer i år til at holde jul på Schackenborg.
Dronningen kommer i år til at holde jul på Schackenborg. Foto: Claus Fisker
Vis mere

Kongehuset meddelte onsdag, at Dronningen i år holder jul med prins Joachim, prinsesse Marie, prins Henrik, prinsesse Athena, prins Nikolai og prins Felix på Schackenborg.

Samtidig blev det oplyst, at kronprinsfamilien holder jul på Amalienborg.

Dermed bryder Dronningen med traditionen om jul i Aarhus på Marselisborg. Og det er nok ikke tilfældigt, at hun har valgt at holde jul et andet sted i Jylland.

»Der er jo også det landsdelspolitiske element i det, som kongehuset passer meget på. På denne måde er det et brud (med traditionerne, red. ), men ikke et stort brud. Dronningen kan lide, at alt kommer i meget, meget små tilpasninger,« siger Sebastian Olden-Jørgensen og tilføjer, at det måske også er en tilpasning til fremtiden, da det ikke er sikkert, at kronprinsparret vil holde jul i Aarhus, når de bliver regentpar.

Det er prins Joachim og prinsesse Marie, der i år får glæden af at dele julemad med Majestæten.
Det er prins Joachim og prinsesse Marie, der i år får glæden af at dele julemad med Majestæten. Foto: JACQUES WITT
Vis mere

Derudover kan Dronningens julebeslutning også ses som en støtte til prins Joachim, mener kongehuseksperterne.

Mens det i tiden omkring prins Joachims flytning til Paris i sommeren 2019 har virket, som om der blev holdt lavt profil omkring prinsen, så er prins Joachim de seneste måneder atter kommet frem i rampelyset.

I sidste uge udtalte prins Joachim sig for første gang siden sin blodprop i juli i et større interview med DR.

Og da prinsen og prinsesse Marie i denne uge kunne fejre kobberbryllup, blev det også stort profileret på Kongehusets sociale medier.

Selv om det efterhånden er blevet en tradition, at kongefamilien holder jul på Marselisborg i Aarhus, så har det ikke altid været sådan. Her ses en tidligere jul med kong Christian X og dronning Alexandrine på Fredensborg Slot. På billedet ses sønnerne Prins Knud og Kronprins Frederik, Kronprinsesse Ingrid og Prinsesse Caroline-Mathilde, børnebørnene Prinsesse Margrethe (midt), Prinsesse Benedikte og Prinsesse Anne-Marie (th) samt Prins Knuds børn, Prinsesse Elisabeth, Prins Ingolf og Prins Christian.
Selv om det efterhånden er blevet en tradition, at kongefamilien holder jul på Marselisborg i Aarhus, så har det ikke altid været sådan. Her ses en tidligere jul med kong Christian X og dronning Alexandrine på Fredensborg Slot. På billedet ses sønnerne Prins Knud og Kronprins Frederik, Kronprinsesse Ingrid og Prinsesse Caroline-Mathilde, børnebørnene Prinsesse Margrethe (midt), Prinsesse Benedikte og Prinsesse Anne-Marie (th) samt Prins Knuds børn, Prinsesse Elisabeth, Prins Ingolf og Prins Christian. Foto: Vittus Nielsen
Vis mere

»Jeg synes nok, at man kan sige, at de har vist ham lidt ekstra opmærksomhed,« siger Sebastian Olden-Jørgensen og tilføjer:

»Men på baggrund af hans sygehistorie ville alt andet jo også være unaturlig.«

Han tilføjer desuden, at anledningerne også har været de »rigtige«, da et kobberbryllup og jul netop er familieting, som Kongehuset godt kan lide at profilere sig på:

»Det danske kongehus' varemærke er jo familiekulturen,« siger han.

Mens prins Joachim altså kan glæde sig over at tilbringe julen med sin mor, så må kronprinsparret og deres børn undvære farmor. Men det klarer familien nok.

For det er velkendt, at Dronningen har tilbragt en del tid med kronprinsparret de seneste år.

»I de senere år, hvor prins Henrik blev mere og mere mærkelig, delte de sig op, så tronfølgeren var tæt på Margrethe, mens Joachim og Marie tog sig lidt mere af Henrik,« forklarer Sebastian Olden-Jørgensen.

Ifølge Michael Bregnsbo kan der også være en anden speciel årsag til, at Dronningen har valgt netop den del af familien fra til jul.

»Hvis Dronningen skulle blive syg, så er det kronprinsen, der skulle træde i hendes sted, så derfor taler det for, at de måske ikke skal tilbringe så meget tid sammen,« siger han med henvisning til, at det altså ville være uheldigt, hvis både Dronningen og Kronprinsen blev smittet med covid-19.