Lyt til artiklen

Onsdag stod det klart, at der er nye tider på vej i det danske kongehus.

For prins Joachims børn skal fra det nye år ikke længere være prinser og prinsesse af Danmark, men derimod grever og komtesse af Monpezat.

Det meldte Kongehuset ud i en pressemeddelelse, hvori det lød, at dronning Margrethe har taget beslutningen på linje med, hvad man har set i andre kongehuse rundt om i verden.

'Dronningens beslutning ligger i tråd med lignende tilpasninger, som andre kongehuse har gennemført i de senere år,' var forklaringen.

Prins Joachims børn, prins Nikolai, prins Felix, prinsesse Athena og prins Henrik, vil fremover være kendt som grever og komtesse af Monpezat.
Prins Joachims børn, prins Nikolai, prins Felix, prinsesse Athena og prins Henrik, vil fremover være kendt som grever og komtesse af Monpezat. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Den udmelding er B.T.'s royale korrespondent, Jacob Heinel Jensen, dog ikke helt enig i.

»Det her er en meget voldsom beslutning, og selvom man fra Kongehusets side prøver at dække sig ind under, at man har set mod andre kongehuse i Europa, er sandheden, at der ikke er en direkte sammenhæng med et andet kongehus,« forklarer han.

Hans nærmeste eksempel er, at det hollandske kongehus har royale uden prins og prinsessetitler – men her skyldes det modsat det danske kongehus, at børnene er født uden titlerne.

»Det er tydeligt, at Kongehuset forsøger at finde bare en lille flig, der kan retfærdiggøre beslutningen, men det findes ikke. Selv ikke i Storbritannien, hvor der i den grad var incitament for at fratage prins Andrew sin titel, har han fået lov at beholde den,« lyder det fra B.T.s royale korrespondent.

Også kongehusekspert og historiker Sebastian Olden Jørgensen har svært ved at se det som andet end en søforklaring, når kongehuset prøver at forklare prins Joachims børns fratagende titler med andre kongehuses nedbarberinger.

»Når man siger det, så er det jo fordi, man groft sagt ikke vil begrunde det,« lyder det fra kongehuseksperten.

»Det er jo ikke nogen begrundelse af henvise til andre kongehuse. Men det ligger i tråd med, hvordan man i det hele taget agerer i det danske kongehus: Velovervejet, stille og roligt, så alt fremstår som en naturlig og næsten selvfølgelig udvikling og ikke en straffeaktion,« siger Sebastian Olden Jørgensen.

I 2019 meldte det svenske kongehus ud, at børnene til prinsesse Madeleine og prins Carl Philip alle mistede deres apanage, kongelige titler og officielle pligter.

Børnene er dog stadig prinser og prinsesser af Sverige.

I Norge fik prins Sverre Magnus, der blev født i 2005, heller ikke titlen som 'kongelig højhed'. Han bærer dog stadig titlen prins.