Øverst i videoen kan du se kongefamilien tage afsked med prins Henrik ved Christiansborg Slotskirke

Kongehuseksperter mener, at Prins Joachim og prinsesse Marie efter prins Henriks bortgang har fået en enestående chance for at træde i karakter og træde ud af rollen som det anonyme par i Kongehuset.

Prins Henriks bortgang efterlader et tomrum i Kongehuset, og 67 protektioner uden en kongelig protektor. Men tomrummet efter den farverige prins Henrik og de efterladte protektioner kan være Joachims mulighed for at ændre på sit image som arrogant stivstikker. Et image han selv har forsøgt at komme af med senest i tv-programmet 'Den anden prins', der blev sendt mellem jul og nytår.

I stedet for at være Kongehusets lidt anonyme prinsepar kan Joachim og Marie i stedet bruge tomrummet til at træde i karakter. Det har det mangle efter de opgav det landlige liv på Schackenborg Slot til fordel for en kæmpevilla på flere hundrede kvadratmeter på den eksklusive Emiliekildevej i Klampenborg.

Det mener de kongehuseksperter og kommunikationsekspert, som BT har talt med.

En enestående mulighed

»Det er en enestående mulighed for ham til at positionere sig. Nu vil han kunne få en anderledes rolle end før og vil kunne markere sig bedre«, mener kongehusekspert og historiker Lars Hovbakke, der også peger på, at Dronningen helt naturligt vil fordele flere af prins Henriks protektioner mellem de to sønner og svigerdøtre.

Her står den 48-årige prins fra Klampenborg formentlig først i rækken. For ved at overtage nogle af sin fars protektioner, får Joachim en større mulighed for at vise danskerne en ny side af sig selv, end ved at optræde i et tv-program, hvor han siger, han ikke er en stivstikker.

Prins Joachim og prinsesse Marie kan træde ud af deres lidt anonyme roller i Kongehuset, hvis de får lov til at overtage flere af prins Henriks protektioner.  
Prins Joachim og prinsesse Marie kan træde ud af deres lidt anonyme roller i Kongehuset, hvis de får lov til at overtage flere af prins Henriks protektioner.   Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

»Mit råd er altid, 'Dont tell it - show it'. Hvis du siger, jeg er ikke en arrogant stivstikker, så lad være med bare at sige det, men vis, at du ikke er en arogant stivstikker. Der er al kontakt med folket godt. Og derfor er det oplagt, at han vil kunne bruge prins Henriks protektioner til det«, mener branding og kommunikationseksperten Anna Thygesen, indehaver af kommunikaitonsbureauet WeDoCommunication.

»Men det skal bare være tungt nok til, at det giver respekt, tilføjer hun.

De franske til Marie

Den mulighed har historikeren og kongehuseksperten Sebastian Olden-Jørgensen også set. Han mener, at det vil bedre Joachims muligheder for at slippe af med sit nuværende image, hvis han overtager protektioner, der bringer ham i tættere kontakt med folket.

»Det er også en chance for prins Joachim til at genopfinde sig selv. Her kan protektionerne faktisk blive en hjælp for ham, hvis han overtager nogle af de mere sprælske og folkelige protektioner som Dansk Møllerforening, Fregatten Jylland eller Frøslevlejrens Venner. Det er en oplagt lejlighed for ham til at få en ny chance«, mener Sebastian Olden-Jørgensen.

Det er forfatteren Søren Jakobsen helt enig i. Han peger på, at prins Joachim allerede har lagt vejen tilrette ved at stille sig til rådighed for Kongehuset ved siden af deltidsstillingen i Forsvaret.

»Når der er så mange protektioner at tage af, vil det være at fryse ham ud, hvis han ikke overtager nogle af dem. Han får også en ydelse for at være kongelig. Så det er helt oplagt«, mener Søren Jakobsen.