På et pressemøde på vinslottet Château de Cayx i Sydfrankrig torsdag svarede dronning Margrethe ærligt og åbent på spørgsmål fra den danske presse om alt fra prins Henriks aske til slottets fremtid, og det var en klog strategi, mener kongehusekspert og historiker Lars Hovbakke Sørensen.

»Det er værd at bemærke, at hun netop svarer på alle spørgsmålene og vælger den åbne tilgang og stil, og det er en meget klog strategi, for netop i år kunne der opstå myter og rygter, fordi man er i den situation, at prins Henrik gik bort tidligere på året,« siger Lars Hovbakke Sørensen og henviser blandt andet til, at Dronningen ærligt forklarede, at prins Henriks aske endnu ikke er spredt over Øresund.

»Det kommer til at ske, men vi har ikke ordnet alt endnu,« forklarede Dronningen på pressemødet.

epa06952439 Queen Margrethe II of Denmark attends a press conference and photocall at Chateau de Cayx, near Cahors, France, 16 August 2018. Cayx Palace is a residence of the Danish Royal Family where the Danish monarch is residing for a few weeks in August. EPA/CAROLINE BLUMBERG
epa06952439 Queen Margrethe II of Denmark attends a press conference and photocall at Chateau de Cayx, near Cahors, France, 16 August 2018. Cayx Palace is a residence of the Danish Royal Family where the Danish monarch is residing for a few weeks in August. EPA/CAROLINE BLUMBERG Foto: CAROLINE BLUMBERG/EPA/RITZAU SCANPIX
Vis mere

Det var Dronningens første pressemøde på Cayx uden prins Henrik, men det til trods så vi en dronning, der var både professionel og afklaret, mener Lars Hovbakke Sørensen.

»Det er en dronning, som hviler i sig selv og er afklaret med, at hun nu er alene om opgaverne, som de før var to om. Men hun er stadig yderst professionel og en person, der ved, hvad hun vil, og vil svare på de forskellige ting. Hun er afklaret med sin nye situation,« vurderer kongehuseksperten.

Han understreger, at der er en lang tradition for, at det netop er i Cayx, at kongefamilien er åben og svarer på spørgsmål. Cayx har også en helt særlig plads i Dronningens hjerte.

Foto: CAROLINE BLUMBERG/EPA/RITZAU SCANPIX
Vis mere

»Hun har haft så mange gode stunder med Henrik, så hun har mange private minder, men det er også et sted, hvor hun kan være meget i fred, for i Danmark er der postyr om hende altid, hun kan aldrig være i det offentlige rum. I Cayx kan hun bedre gøre det, der er knap så meget opmærksomhed,« forklarer Lars Hovbakke Sørensen.

Dronningen understregede på pressemødet, at hun stadig har planer om at besøge Château de Cayx om sommeren.