Det er en 'nødvendig beslutning' at trække børnene ud af det svenske kongehus, siger kongehusekspert, der mener, at det samme snart vil ske for prins Nikolai, prinsesse Athena og alle de andre danske kongebørn.

»Der er en uoverskuelig flok af prinser og prinsesser, og det bliver man nødt til at rydde op i, hvis det ikke skal drukne og blive uklart, hvad staten skal finansiere,« siger kongehusekspert Søren Jakobsen.

Mandag formiddag valgte den svenske kong Carl Gustaf at sprænge en bombe og annoncere, at flere af hans børnebørn ikke længere skal være medlemmer af det svenske kongehus. Kronprinssessens børn er fortsat fuldbyrdede medlemmer, mens prinsesse Madeleines og prins Carl Philips samlet fem børn mister både apanage, deres kongelige titler og officielle pligter.

»Det er en nødvendig beslutning, for han kan ikke som regent komme, i en tid hvor velfærdssamfundet i Skandinavien er under pres, og bede om apanageforhøjelser til en voksende flok af børnebørn,« siger Søren Jakobsen om kong Carl Gustafs udmelding.

Dronning Margrethe kom selv med en light-udgave af kollegaens beslutning, da hun i 2016 meldte ud, at kun Kronprinsparrets ældste søn, prins Christian, kommer til at leve af apanage. Både hans tre mindre søskende og fire fætre og kusiner skal ud og finde sig et arbejde.

Dog er de alle – modsat i Sverige – fortsat en del af Kongehuset.

Men allerede i 2008 begyndte hun at pille lidt ved børnenes fremtid. Her udsendte hun en kongelig kundgørelse for, at alle hendes børnebørn skulle have muligheden for at arve titlen greve eller komtesse af Montpezat – hendes mands, prins Henriks, tidligere titel.

Søren Jakobsen mener, at Dronningen allerede dengang forberedte børnene til, at de i nær fremtid også vil miste deres kongelige titler som i Sverige.

Alle otte børnebørn, prinsesse Josephine, prinsesse Isabella, prins Christian, prins Vincent, prins Felix, prinsesse Athena, prins Nikolai og prins Henrik.
Alle otte børnebørn, prinsesse Josephine, prinsesse Isabella, prins Christian, prins Vincent, prins Felix, prinsesse Athena, prins Nikolai og prins Henrik. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

»Men den svenske kong Carl Gustaf er mere bastant i sin udmelding end dronning Margrethe. Hun vil nok helst ikke tage stilling og være Farmor Skrap. Hun har allerede gjort det, hun skulle, så hun kan godt tillade sig, som en ældre værdig dame, at udskyde det og sige, at det bliver Kronprinsens opgave at træffe beslutning, når han engang bliver regent.«

Søren Jakobsen kan se både fordele og ulemper ved, at de svenske børn mister deres kongelige titler.

»Det betyder, at de ikke skal spørge kongen, hvem de skal gifte sig med, og om de har fundet en passende ægtefælle. De kommer til gengæld under pres, når de selv skal ud og finde nogle uddannelser og tjene deres egne penge,« siger han og fortsætter:

»Men det svenske kongehus anses for at være noget rigere end både det norske og det danske, og de er jo ikke gjort arveløse, skal man huske på.«

Rettelse: Vi skrev tidligere, at de svenske royale børn stod til at miste deres prins- og prinsessetitler. Det er ikke korrekt. Det er deres titel af 'kongelig højhed', de mister. De har fortsat titler af prins og prinsesse.