Se prins Nikolai gå catwalk på videoen foroven.

Prins Nikolai har truffet et klogt valgt ved at vælge at tage en uddannelse i Forsvaret. Det vurderer kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen, der også mener, at det vil smitte af på kongehusets popularitet.

»Det er helt i tråd med det, der har været traditionen igennem mange århundreder - nemlig at kongehuset har haft tæt tilknytning til militæret, og at kongelige har tradition for at gå ind i militæret,« siger Lars Hovbakke Sørensen om, at Kongehuset tirsdag bekræftede overfor BT, at prins Nikolai har bestået optagelsesprøven til uddannelsen som reserveofficer, og at den 18-årige prins derfor til sommer begynder på Hærens Sergentskole i Varde.

Det er ellers kun få måneder siden, at den unge prins overraskede alle, da han forsøgte sig med en karriere i en helt anden boldgade og smøg sig ned ad catwalken som model for luksusmærket Burberry under et modeshow i London.

Men selv om der ifølge Lars Hovbakke Sørensen er frit valg på næsten alle hylder, når prins Nikolai skal vælge karriere, da den 18-årige prins ikke vil modtage apanage, så ser kongehuseksperten alligevel militærkarrieren som et klogt valg.

»Det er svært at vide, om han personligt har ønsket det. Men i og med, at det er tradition for det, så er det også naturligt for mange af de kongelige at vælge det, og det ville være usædvanligt, hvis ikke han gjorde det,« siger han og tilføjer, at turen i hæren nok også vil styrke den allerede populære prins’ popularitet yderligere.

»Der er mange, der synes, at det er vigtigt, at de kongelige viser opbakning til militæret, så på den måde har det stor symbolsk betydning«.

Hvad tror du, at fremtiden byder på for prins Nikolai?

»Når han er færdig med hæren, tror jeg han vil tage en eller anden form for uddannelse. Men det kommer helt an på, hvad han har lyst til. Han vil skulle skabe sit eget liv og sin egen karriere. Han vil stadig være medlem af Kongehuset og repræsentant i mange sammenhænge, og han vil også fremover spille en stor rolle i Kongehuset, fordi han er så populær.«

Vil han kunne blive professionel model, hvis han ønsker det?

»Nogle vil nok synes, at det er upassende og uværdigt for en kongelig at have en modelkarriere. Men langt de fleste danskere vil nok mene, at han skal gøre lige, hvad han har lyst til,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Prins Nikolai er nummer syv i den danske tronfølge, og derfor bliver han næppe konge. Derfor er der heller ikke så strikse forventninger til hans fremtid, som til f.eks. prins Christian og prinsesse Isabella, der er nummer henholdsvis to og tre i rækken til den danske trone.

»Jo længere oppe i arvefølgen, man er, desto højere vil forventningerne være til, at man vælger en bestemt karriere,« siger Lars Hovbakke Sørensen og tilføjer, at det derfor ikke er en selvfølge, at vi ser prins Nikolai tage en universitetsuddannelse – og at det nok vil blive afgjort af, om prinsen selv har lysten og evnerne.

Både prins Joachim og kronprins Frederik har erfaringer fra hæren. Kronprins Frederik er uddannet frømand og har blandt andet titlerne kontreadmiral i Søværnet og generalmajor i Hæren og Flyvevåbnet.

Prins Joachim er udpeget til chef for Forbindelsesofficersgruppen i Totalforsvarsregion Fyn, Syd- og Sønderjylland og bærer desuden titlen oberst af reserven i Hæren.