Lyt til artiklen

»Jeg har det rigtig godt. Jeg har hvilet mig her fem-seks dage, og nu skal jeg fortsætte ned til 37 graders varme. Jeg skal hjem til Frankrig.«

Sådan sagde en glad prins Henrik, da Billed-Bladet for nylig mødte den netop udskrevne prins foran Skejby Sygehus ved Aarhus.

Prins Henrik blev forrige uge indlagt på Universitetshospitalet i Aarhus, hvor han fik foretaget en operation i højre lyske og en ballonudvidelse i højre bækkenkar. Indgrebene blev foretaget, fordi prinsen havde forsnævringer på pulsårerne, bedre kendt som åreforkalkninger, men senere blev han overført til Skejby Sygehus grundet en infektion i et sår, som ikke ville hele.

Men onsdag i sidste uge kunne han endelig blive udskrevet efter knap en uge. Og nu skulle den franskfødte prins altså 'hjem til Frankrig', fortalte han Billed-Bladets journalist.

Men spørger man kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen, så skal man ikke lægge for meget i, at prinsen bruger ordet 'hjem' om landet, hvor hans vinslot og refugium ligger.

»Selvom det kan virke en lille smule påfaldende, at han kalder Frankrig for 'hjem' efter at have brugt en menneskealder i Danmark, så tror jeg, man skal tolke det følelsesmæssigt. Prinsen er vokset op i Sydøstasien, og har faktisk ikke boet i Frankrig i særlig mange år, men det er hans hjemland, og særligt lige nu, hvor han netop har været indlagt, kan Frankrig måske være det, han har brug for for at føle sig hjemme,« siger Sebastian Olden-Jørgensen.

I krogene har der længe været hvisken om, at der reelt skulle være tale om en de facto skilsmisse mellem regentparret. Det begyndte, da prins Henrik tog til Frankrig i april forrige år og lod sin hustru fejre sin store 75-års fødselsdag alene, og de tog for alvor fart, da regentparret senere bekendtgjorde, at de ikke ønskede at fejre deres guldbryllup med en stor fest med hele Danmark i juni i år.

At prins Henrik kalder Frankrig for sit hjem, kunne snildt hælde benzin på det rygte-bål. Det gør Sebastian Olden-Jørgensen sig dog for fin til. Kongehuseksperten vil nødigt lave statistik på, om prins Henriks ture sydpå er hyppigere i dag, end de tidligere har været.

»Men hvis de er, så er der ikke unormalt, siden han er blevet sat løs for sine officielle pligter. Det ville også være mærkeligt, hvis han sad et andet sted i byen, mens Dronningen udførte sine oficielle pligter. Så kan han lige så godt være på Château de Cayx,« siger Sebastian Olden-Jørgensen om prinsen, der gik på pension for få år siden.

Dronning Margrethe holder i øjeblikket ferie på Gråsten Slot i Sønderjylland, men planlægger at rejse ned til sin mand fra den 8. til den 23. august.

Chateau de Cayx i landsbyen Caïx omkring tyve kilometer fra Cahors.
Chateau de Cayx i landsbyen Caïx omkring tyve kilometer fra Cahors. Foto: JØRGEN JESSEN
Vis mere