Prins Henriks beslutning om ikke at blive begravet ved siden af dronning Margrethe er dybt uforståelig og er reelt et udtryk for en skilsmisse - der bare først træder i kraft efter døden.

Det mener forfatter og Kongehusekspert Søren Jakobsen.

»Kongehuset siger, at man skal skelne mellem ægteskab og pligter, men det er ikke muligt, så jeg mener, det er en skilsmisse, som træder i kraft, når prins Henrik dør og skal begraves,« siger Søren Jakobsen til BT.

Torsdag bekræftede kongehusets kommunikationschef Lene Balleby i et interview med BT, at prins Henrik ikke ønsker at blive begravet ved siden af dronning Margrethe i regentparrets planlagte fælles gravsted i Roskilde Domkirke. I den forbindelse understregede hun samtidig, at der ikke er tale om en skilsmisse.

Ifølge Søren Jakobsen er beslutningen så skelsættende, at det næsten ikke kan opfattes anderledes.

»Hoffet gør en del ud af at sige, at det ikke betyder, de skal skilles, men min opfattelse er, at sådan må det opfattes, når man lægger afstand til Dronningen på den måde,« siger kongehuseksperten.

Han forklarer, at det både i kongehuset, men også generelt i borgerlige kredse er tradition, at man bliver begravet ved siden af sin ægtefælle, og ved at nægte at følge den tradition viser prinsgemalen med al tydelighed, at han tager afstand fra dronning Margrethe.

»Han ydmyger sin kone på en fuldkommen uforståelig måde. Det er et stort egotrip, det er ikke set større,« siger Søren Jakobsen.

Trods kongehusets påstand om at der ikke er tale om en skilsmisse - og at prinsgemalen og dronning Margrethe blandt andet fortsætter deres rejser til Frankrig sammen - så mener kongehuseksperten, at der reelt er tale om to mennesker, der lever hver for sig.

»Han afleverer indimellem et kindkys, men hans adfærd siden afbuddet til dronningens fødselsdagen er blevet mere og mere distanceret. Det ligner en familie, hvor man ikke gennemfører en skilsmisse, men flytter ind i hver sin fløj af slottet og siger, man stadig er gift. Ægteskabet består juridisk, men er det et egentligt ægteskab? Det kan man godt stille spørgsmålstegn ved,« siger Søren Jakobsen, som dog ikke mener, at prins Henrik kunne finde på at tage det fulde skridt og blive skilt.

»Det ville gøre det fuldkomment, og så langt er han trods alt ikke gået, men man kan ikke komme tættere på, og ydmygelsen er tilstrækkelig,« siger han.

Trods ydmygelsen kunne dronning Margrethe heller ikke finde på at lade sig skille fra prinsgemalen.

»Lige så lidt, hun kan tænke sig at lade sig pensionere og abdicere, lige så utænkelig er en skilsmisse i hendes situation. Hun følger det hele til dørs. Men alle de bestræbelser hun har gjort for at vedligeholde monarkiet, det falder til jorden, for Henrik gør det til en cirkusforestilling. Han bliver smadremanden i et kongeligt cirkus,« lyder det fra Søren Jakobsen.