Knap så personlig. Kedelig historie. Og undrende fravalg.

Sådan lyder historikerne og kongehuseksperternes dom efter fjerde afsnit af prins Joachims dokumentar ’Prins Joachim fortæller’, der blev sendt onsdag aften.

I afsnittet, der handler om ’grænser’, ser man prins Joachim rejse rundt i ind- og udland og tale om, hvor Danmarks grænser gik før i forhold til nu.

Blandt andet er han i Sønderjylland, i Norge og sejler rundt på Øresund.

Men hvor han især i tredje afsnit af dokumentaren, der handlede om skolens historie, også åbnede en del op om sit private liv, og hvor svært det var at få at vide i en ung alder, at han skulle overtage Schackenborg og en dag være landmand, så er det en anderledes tilknappet prins Joachim, man får at se i fjerde afsnit.

Og det skuffer lidt, mener forfatter Søren Jakobsen, der har beskæftiget sig meget med kongehuset:

»Det virker lidt langtrukkent. Det skulle være forkortet til det halve. Og mere personligt. Vi har forstået, at Joachim kan føre sin familiehistorie 1000 år tilbage,« siger han og tilføjer:

»Jeg synes, det her er det indtil videre dårligste afsnit«

I fjerde afsnit af prins Joachims dokumentar er temaet grænser, og prinsen sejler blandt andet rundt i Øresund.
I fjerde afsnit af prins Joachims dokumentar er temaet grænser, og prinsen sejler blandt andet rundt i Øresund.
Vis mere

Historiker fra Syddansk Universitet med speciale i kongehuset Michael Bregnsbo, mener, at afsnittet er noget ’forenklet og overfladisk’:

»Men selvfølgelig er der grænser for, hvor indgående man kan behandle et så omfattende og kompliceret historisk emne inden for et så langt tidsmæssigt, historisk perspektiv på den knap halve time, som afsnittet varer,« siger han og tilføjer, at det desuden undrer ham, at man ikke havde medtaget erobringen af Rügen i 1169 eller Kalmarunionen.

Historiker og kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen roser dokumentaren for flotte billeder og optagelser på relevante steder.

Og så synes han, at det er sjovt, at prins Joachim tager til Norge for at diskutere med nordmændene om, hvorvidt forfatteren Ludvig Holberg var dansk eller norsk.

Prins Joachim har været med på lige fod med alle andre, da dokumentaren om danmarkshistorien skulle filmes.
Prins Joachim har været med på lige fod med alle andre, da dokumentaren om danmarkshistorien skulle filmes. Foto: Nordisk Film Production A/S
Vis mere

Forfatteren var født i Bergen, men boede meget af sit liv i Danmark, hvor han også døde.

Derfor mener mange nordmænd, at han var nordmand, mens vi i Danmark har taget ham under vores vinger.

Dog finder Olden-Jørgensen ikke den historiske del af afsnittet særlig spændende:

»Historien selv er bare ikke særlig spændende, for det kan jo koges ned til: Engang var vi store, og så gik det ned ad bakke hele vejen rundt,« siger han og tilføjer:

»Et par af Joachims kække bemærkninger undervejs kan også bedst tolkes som forsøg på at peppe det tørre stof op.«

Ligesom Michael Bregnsbo savner han også nogle historiske elementer i afsnittet – herunder Danmarks deltagelse i EU:

»EU og dermed Danmark i EU ville da være et naturligt slutpunkt. Nu standser vi i stedet ved genforeningen 1920. Det er lidt gammeldags, men skyldes nok frygten for at komme ind på emner, der er for komplicerede eller konfliktfyldte til formatet,« lyder vurderingen fra Olden-Jørgensen.

B.T. har flere gange forespurgt Kongehuset om en kommentar fra prins Joachim til dokumentaren. Trods flere henvendelser er vores forespørgsel ikke blevet imødekommet.