Dronning Margrethe åbnede tirsdagens gallataffel under det franske statsbesøg med at mindes prins Henrik. På flydende fransk talte Dronningen om sit første møde med prins Henrik, og hvad Frankrig har betydet for parret gennem årene. Kongehusekspert kalder talen for 'ganske særlig'.

»Det var en meget anderledes og personlig tale, end hvad hun ellers plejer, når der er statsbesøg. Hun har et helt særligt forhold til Frankrig i kraft af, at prins Henrik var fransk,« siger kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen til B.T.

Dronningen nævnte blandt andet i talen, at hun takket være sit ægteskab har fået lov til at lære prins Henriks franske barndomsegn at kende, hvor regentparret i mere end 40 år har haft deres fristed. Her føler hun sig stadig hjemme, sagde Dronningen i aftenens tale.

»Talen er en hyldest til både Frankrig og prins Henrik, der stod for den franske kultur og tænkemåde. Det kan godt være, man har ventet på dette rette tidspunkt for Dronningen at tale om prins Henrik på. Det er ikke i alle sammenhænge, hvor det er naturligt at tale så meget om ham i. Men i aften passede det rigtig fint,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Kronprinsesse Mary, den franske præsident, Emmanuel Macron, dronning Margrethe og Brigitte Macron. Gallataflet på Christiansborg Slot i forbindelse med, at den franske præsident er på officielt statsbesøg i København, tirsdag den 28. august 2018. (Foto: Martin Sylvest/Scanpix 2018)
Kronprinsesse Mary, den franske præsident, Emmanuel Macron, dronning Margrethe og Brigitte Macron. Gallataflet på Christiansborg Slot i forbindelse med, at den franske præsident er på officielt statsbesøg i København, tirsdag den 28. august 2018. (Foto: Martin Sylvest/Scanpix 2018) Foto: Martin Sylvest
Vis mere

I en aubergineblå kjole strålede Dronningen  og ved hendes side sad den franske præsident, Emmanuel Macron, og på den anden side sad præsidentfruen, Brigitte Macron, under talen.

»Det var helt klart, at det var en tale, hvor hjertet var med. Det kunne man se på hende. Hun har formentlig set meget frem til at møde Macron, da han er vellidt blandt mange,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Og det var ikke kun Dronningen, hvis smil blændede ekstra tirsdag aften.

»Jeg bemærkede også, at prinsesse Marie så begejstret ud under talen. Det er klart, det er en speciel situation, der varmer om hjertet, når prinsessens hjemland og Danmark er forenet,« siger kongehuseksperten.

Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik ankommer. Den franske præsident Emmanuel Macron og hustruen, Brigitte Macron, deltager i statsmiddag på Christiansborg sammen med den kongelige familie i forbindelse med, at den franske præsident er på officielt statsbesøg i København, tirsdag den 28. august 2018. (Foto: Martin Sylvest/Scanpix 2018)
Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik ankommer. Den franske præsident Emmanuel Macron og hustruen, Brigitte Macron, deltager i statsmiddag på Christiansborg sammen med den kongelige familie i forbindelse med, at den franske præsident er på officielt statsbesøg i København, tirsdag den 28. august 2018. (Foto: Martin Sylvest/Scanpix 2018) Foto: Martin Sylvest
Vis mere

Dronningen havde inden gallataflet bedt om, at talerne blev holdt på fransk.

Derfor var både Dronningens og Macrons tale på fransk.

»Det er jo oftest sådan, at talerne under statsbesøg bliver holdt på engelsk eller går over i engelsk undervejs, men Dronningen er jo god til sprog, og særlig fransk, som er blevet talt i hjemmet,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Det er første gang, at det franske præsidentpar besøger Danmark.

Prinsesse Marie og prins Joachim. Gallataflet på Christiansborg Slot i forbindelse med, at den franske præsident er på officielt statsbesøg i København, tirsdag den 28. august 2018. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2018)
Prinsesse Marie og prins Joachim. Gallataflet på Christiansborg Slot i forbindelse med, at den franske præsident er på officielt statsbesøg i København, tirsdag den 28. august 2018. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2018) Foto: Keld Navntoft
Vis mere
Dronning Margrethe og den franske præsident, Emmanuel Macron. Gallataflet på Christiansborg Slot i forbindelse med, at den franske præsident er på officielt statsbesøg i København, tirsdag den 28. august 2018. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2018)
Dronning Margrethe og den franske præsident, Emmanuel Macron. Gallataflet på Christiansborg Slot i forbindelse med, at den franske præsident er på officielt statsbesøg i København, tirsdag den 28. august 2018. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2018) Foto: Keld Navntoft
Vis mere