En storsmilende prins Daniel på Karolinska hopsital efter hans kone, kronprinsesse Victoria, havde født den 2. marts.
En storsmilende prins Daniel på Karolinska hopsital efter hans kone, kronprinsesse Victoria, havde født den 2. marts. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Sent onsdag aften kom en ny lille svensk prins til verden. Oscar Carl Olof blev hans navn. Og det er bestemt ikke tilfældigt valgt, mener historiker.

I godt et halvt døgn nåede svenske kongehuseksperter at gætte på, hvad den lille ny skulle hedde.

For fire år siden havde kronprinsesse Victoria og prins Daniel valgt navnet Estelle til deres lille datter, og flere spåede derfor, at parrets lille prins også kunne få et utraditionelt navn.

Den spådom fik de dog ikke ret i.

SWEDEN ROYAL BABY

For med navnet Oscar Carl Olof valgte de et af de mest traditionelle kongelige navne i Sverige. Og det er der særligt én grund til, fortæller historiker Lars Hovbakke Sørensen, der er ekspert i det danske og de europæiske kongehuse.

»Der er ingen tvivl om, at det er et bevidst valg, at de denne gang har valgt et traditionelt navn. Der var meget kritik sidst, da Estelle fik sit navn. Det var et navn, der slet ikke var tradition for i kongefamilien, og det var et meget specielt, sjældent og moderne navn. Derfor har de denne gang valgt nogle meget traditionelle navne,« forklarer han til bt.dk.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her møder storesøster Estelle sin nye lillebror.

Ville undgå ny kritik

To svenske konger i 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet har tidligere heddet Oscar.

»Nu bliver den nyfødte prins sandsynligvis ikke konge, da det er hans storesøster Estelle, der bliver regerende dronning, men jeg er ret sikker på, at grunden til at vælge det her navn blandt andet er at undgå ny kritik,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

SWEDEN ROYAL BABY

Hvis kronprinsesse Victoria og prins Daniel igen havde valgt et utraditionelt navn, kunne det højst sandsynligt have ført til fornyet kritik. For det svenske kongehus skal - ligesom herhjemme - balancere tradition og fornyelse, forklarer historikeren.

»Sidst havde de i den grad fokus på fornyelsen, så det er naturligt, at de denne gang valgte noget traditionelt,« siger han.

Drenge mere bundet af tradition

Da Estelle skulle have sit navn, havde kronprinsesseparret ifølge Lars Hovbakke Sørensen lidt mere frihed - på trods af den kritik, der fulgte i kølvandet på valget.

»Der var ikke så meget tradition at bygge hendes navn på, for det er begrænset, hvor mange regerende dronninger, der har været i Sverige for hende. Derfor havde de lidt mere frit valg dengang, fordi man ikke havde en stærk tradition,« siger han og tilføjer:

»Men når det er en dreng, der bliver født, er man meget mere bundet, da der har været så mange konger med bestemte navne i historien.«

SWEDEN ROYAL BABY

Derfor var det helt oplagt, at den ny lille prins enten fik navnet Oscar, Carl eller Gustav.

»Det har alle svenske konger heddet siden 1771. Så det ville ikke have været særlig smart, hvis de havde valgt at give ham et utraditionelt navn,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Friere tøjler ved flere børn

Får kronprinsesseparret engang i fremtiden et tredje barn, har de dog noget løsere tøjler. Ligesom kronprins Frederik og kronprinsesse Mary havde det, da de valgte at kalde deres tvillinger for Vincent og Josephine.

»Der vil de være meget mere fritstillet igen, da vi der er så langt nede i arvefølgen, at de godt kan få et utraditionelt navn,« siger Lars Hovbakke Sørensen og slutter:

»Men den her gang blev de nødt til at holde sig meget til traditionerne.«

SWEDEN ROYAL BABY

Oscar Carl Olof sagde hej til verden klokken 20.28 onsdag aften på Karolinska Hospital nord for Stockholm med en kampvægt på 3655 gram.

Få timer senere viste hans far stolt, hvor stor hans nyfødte søn var, da han med hænderne forsøgte at opmåle 52 centimeter, mens han mødte pressen for at fortælle den glædelige nyhed.

Med et glimt i øjet fortalte prins Daniel også, hvem den lille ny ligner.

»Heldigvis ligner drengen sin mor,« grinte han ifølge Expressen.

Victoria i ski-ulykke

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.