Prins Henrik ønsker efter alt at dømme at blive begravet under private og ydmyge former, mener ekspert i kongegrave, som dog peger på flere steder i Danmark, som kunne være egnede til at rumme en afdød royal.

Torsdag rystede prins Henrik hele den danske andedam, da han via hoffets kommunikationschef, Lene Balleby, bekræftede, at han ikke ønsker at blive stedt til hvile ved siden af dronning Margrethe i Roskilde Domkirke, når den tid kommer. Prinsen er nemlig utilfreds med, at han aldrig i livet er blevet officielt ligestillet med sin hustru med titel af kongegemal.

Når chokket over prinsens beslutning har lagt sig, og vi er færdige med at spørge os selv og hinanden, hvorfor prinsen har taget denne kontroversielle beslutning, og ikke mindst, hvorfor han har valgt at offentliggøre den, mens både han selv og hans dronning lever i bedste velgående, melder spørgsmålet sig uvægerligt, hvor skal han så stedes til hvile.

I udtalelserne fra kongehuset torsdag lød det, at de nærmere omstændigheder om prinsens sidste hvilested ikke er på plads endnu.

Historiker og kongehusekspert Jes Fabricius Møller fra Københavns Universitet mener, det kan være et tegn på, at dronningen og prinsen endnu ikke er blevet enige om den sag.

»Man må gå ud fra, at prinsen selv har en klar forestilling om, hvor han vil begraves, når han kommer med sådan en udmelding. Når det ikke bliver meldt ud, må man formode, at det stadig forhandles,« siger historikeren.

Når prinsen vælger IKKE at lade sig begrave ved siden af sin dronning, bryder han med en 600 år gammel dansk tradition for, at regenter bliver stedt til hvile ved siden af deres ægtefæller. I Roskilde Domkirke, hvor dronningen om forhåbentlig mange år skal begraves under en sarkofag skabt af kunstneren Bjørn Nørgaard, ligger i forvejen 21 konger og 18 dronninger.

Men der er faktisk flere andre steder i Danmark, som sagtens kunne rumme et værdigt gravmæle for prinsen.

Det mener kunsthistoriker Karin Kryger, som har redigeret og bidraget til antologien 'Danske Kongegrave.'

»Det kunne være enten Ringsted, Ribe eller Viborg. Det er alle kongelige gravkirker,« siger hun og forklarer, at alle tre kirker i forvejen rummer både prominente og royale lig.

Ringsteds Sankt Bendts Kirke er - næstefter Roskilde Domkirke - den kirke i Danmark med flest kongegrave. Her er blandt andre Valdemar den Store, Knud 6. og Valdemar Sejr begravet. I Ribe Domkirke ligger to danske konger og mange andre adelige, og Erik Glipping hviler i Viborg Domkirke. Også Graabrødre Klosterkirke i Odense huser flere afdøde kongelige.

Karin Kryger kan dog også sagtens forestille sig, at prinsen alligevel bliver stedt til hvile i Roskilde, bare et andet sted end i sarkrofagen ved siden af Dronningen.

»Det er stadig en mulighed i Roskilde. En ting er, at han ikke vil ned ved siden af hende, men man kunne måske finde en krog til ham et andet sted i kirken.«

Hun understreger, at hendes bud er og bliver netop bud og gisninger, for lige nu er det dybest set kun prinsen og dronningen, der ved, hvad der er planer om.

»Prinsen har jo ikke en særlig tilknytning til de kirker, så jeg kan bedre forestille mig en meget privat begravelse på en kirkegård i nærheden af et af slottene - for eksempel Fredensborg eller Marselisborg. Eller også vælger han at blive begravet i en af slottenes haver,« siger Karin Kryger og tilføjer:

»Der er flere prominente steder rundt om i Danmark, men sådan som situationen er, kan jeg bedre forestille mig, at prinsen vælger noget meget privat og mere ydmygt. Under de her omstændigheder bliver det sandsynligvis en bisættelse i familiens kreds og meget privat.«

Flere historikere og kongehuseksperter har hæftet sig ved det usædvanlige i prinsens udmelding, og Karin Kryger kan da heller ikke komme i tanke om fortilfælde, der kan sammenlignes med den situaition, hoffet står i nu.

»Der har været situationer, men ikke situationer, der kan sammenlignes med denne. Caroline Mathilde blev skilt fra Christian 7. og flyttede til Celle, hvor hun senere blev begravet. Men der er ikke fortilfælde, der ligner denne situation,« siger hun og tilføjer, at regenternes gravmæle også normalt er noget, der først bliver taget stilling til efter deres død.

Kunstneren Bjørn Nørgaard har for flere år siden lavet en sarkofag af glas, hvor det var meningen, at både dronningen og prins Henrik skulle stedes til hvile. Sarkofagen kostede 29 millioner, som staten betalte.