Prins Henrik kom sidst ud på balkonen, da Dronningen blev hyldet. Det er et klart signal om, at han ikke længere vil stå ved majestætens side, mener kongehusekspert.

Dannebrog i franske fletninger, knaphuller og på barnevogne. Amalienborg Slotsplads blev i går oversvømmet af ivrige tilskuere, der udstyret med blafrende flag og balloner var mødt op for at råbe hurra for Dronning Margrethe på hendes 76 års fødselsdag og få et vink med fra hele den royale familie.

Forårssolen kiggede frem af formiddagsdiset, da livgarden i festligt rødt marcherede ind foran Christian IX’s Palæ i hjertet af hovedstaden. Så snart pelshuerne gik videre til vagtskifte, blev brostenene overrumplet af menneskemængden, der møvede sig frem mod de forreste pladser. Midaldrende kvinder kæmpede med modlyset, der gjorde det svært at få taget den helt rigtige selfie, og flere af de flagbeklædte royalister diskuterede bekymret, om prins Henrik nu også ville dukke op på balkonen.

Prinsen kom til sidst

På Dronningens halvrunde fødselsdag sidste år glimrede han nemlig ved sit fravær.

To dage før hendes 75-års fødselsdag blev det meldt ud, at Dronningen måtte undvære ham på grund af influenza, selvom han kort efter blev spottet på rejse til Italien, og siden har der været en krise i Kongehuset, hvor Henrik en række gange har beklaget sig over ikke at blive tituleret konge.

I nytårstalen lød den overraskende melding så, at prinsgemalen gik på pension, og i ugen op til regentens fødselsdag er han igen løbet med opmærksomheden, da det tirsdag stod klart, at prinsgemalen ikke længere vil være gemal, men prins.

Den pensionerede prins trådte ud på balkonen, men han kom først som den allersidste. Præcis klokken 12 trådte dronning Margrethe ud på det nyrenoverede palæs midterste balkon fulgt af henholdsvis kronprinsparrets familie på balkonen på højre side og prins Joachims familie på tredje balkon. Og først da kom prins Henrik ud.

Han vinkede og smilede til de fremmødte, der piftede og klappede endnu mere, da han dukkede frem på balkonen. Men under det meste af seancen holdt han sig bag sin kone.

Foto: Marie Hald
Vis mere

Klart signal

Prinsens optræden er et klart signal, mener Sebastian Olden-Jørgensen, der er lektor på Københavns Universitet og forfatter til en bog om kongehuset.

»Han har valgt en placering så tilbagetrukket som muligt. Det er det, han her ceremonielt giver udtryk for. Hans opførsel understreger, at titel-sagen er noget, han tager alvorligt. At han ikke vil lege med mere, og ikke længere vil indtage sin plads ved Dronningens side. Det er det, der ligger i pensioneringen og titel-ændringen, og som også kommer til udtryk på balkonen,« siger Sebastian Olden-Jørgensen.

40-årige Andrea Klinkby var en af de fremmødte på slotspladsen, der i den royale anledning havde iklædt sig selv, sin 65-årige mor og sin 5-årige datter i guldkroner.

Hun var glad for, at Henrik trods alt var mødt op på balkonen:

»Det var godt, at han var der, men jeg synes, han holdt sig meget i baggrunden på balkonen. Henrik er god nok – han har gjort det godt i 48 år, men det er ærgerligt, at han har opført sig så klodset her på det sidste. Det er mest synd for Margrethe,« siger hun.

Foto: Marie Hald
Vis mere

Det sidste vink

Den kongelige familie trådte frem i flere konstellationer.

Først hele familien, så dronning Margrethe og prins Henrik med deres sønner og svigerdøtre, hvorefter det blev børnebørnenes tur til at dele balkon med deres farmor, inden et sidste vink fra det samlede kongehus.

Her gik der dog kun få sekunder, inden prins Henrik som den første bakkede tilbage og forlod balkonen.

Kongehuseksperten Sebastian Olden-Jørgensen tror ikke, at timingen er tilfældig.

»Henrik har besluttet, at han vil opføre sig sådan her til hendes fødselsdag. Titelændringen var oplægget til det, og jeg tror bestemt ikke, at timingen er tilfældig. Den nye titel og hans tilbagetrukne placering til fødselsdagen er to halvdele af en ceremoniel opfølgning på den pensionering, han bebudede ved årsskiftet,« siger han.

Foto: Marie Hald
Vis mere

Da royalister, børnefamilier og lokale københavnere pakkede flagene sammen og trissede hjemad efter en halv times tid, var stemningen de fleste steder god.

Flere slog sig ned i nærheden med madpakker og brikjuices, og en gruppe havdee fået livgardens ‘Kong Christian’ på hjernen.