»Kommentarerne var uacceptable, og det er med rette, at personen har sagt op med øjeblikkelig virkning.«

Sådan lød den officielle melding fra det britiske kongehus, efter det var kommet frem, at kong Charles' hofdame Susan Hussey gentagne gange havde spurgt aktivisten Ngozi Fulani, hvor hun 'rigtigt' kom fra.

»Men hun var nok ikke røget ud under dronning Elizabeth,« vurderer B.T.s royale korrespondent, Jacob Heinel Jensen.

For kong Charles er en meget anderledes regent i forhold til sin mor – og han har ikke råd til at have flere anklager om racisme i sit kongehus siddende på sig.

Lady Susan Hussey (tv.), gudmor til prins Williams og nu tidligere hofdame for dronning Camilla (i midten), har forladt sin post efter angiveligt at være kommet racisme lignende kommentarer under en reception tirsdag.
Lady Susan Hussey (tv.), gudmor til prins Williams og nu tidligere hofdame for dronning Camilla (i midten), har forladt sin post efter angiveligt at være kommet racisme lignende kommentarer under en reception tirsdag. Foto: PAUL EDWARDS
Vis mere

Det er ellers kun få dage siden, at den britiske monark valgte at beholde flere af sin mors hofdamer, herunder netop Susan Hussey.

Selvsamme Susan Hussey, der i 60 år tjente den afdøde monark dronning Elizabeth og tilmed er gudmor for kong Charles' ældste søn, prins William.

Men trods de mangeårige og tætte bånd var kong Charles 'nødt til at være iskold og skille sig af med hende'.

»Det britiske kongehus har været igennem en enorm transformation siden dronning Elizabeths død. Kong Charles er en meget mere progressiv konge, og han tolererer på ingen måde sådanne meget, meget uheldige udtalelser,« forklarer Jacob Heinel Jensen.

Kong Charles - tilbage i 1997, da han stadig var prins - sammen med netop Ngozi Fulani, hvor de spillede bongotrommer med aktivistens datter.
Kong Charles - tilbage i 1997, da han stadig var prins - sammen med netop Ngozi Fulani, hvor de spillede bongotrommer med aktivistens datter. Foto: Unknown
Vis mere

For samtidig skal kong Charles også sikre sig, at sidste års racismeanklager ikke blusser op igen.

For her sagde prins Harry og hertuginde Meghan, at der var 'racisme i kongefamilien'.

Blandt andet fordi et unavngivet medlem af kongefamilien skulle have udtrykt bekymring om, hvilken hudfarve deres førstefødte, sønnen Archie, ville få.

»Det er klart, at når sådan en sag kommer i kølvandet på antydningerne fra hertugparret i Californien' og rygterne om, at det var kong Charles selv, der skulle have stillet spørgsmålstegn ved, om deres søn Archie var hvid nok, så kan man ikke leve med sådan en sag,« forklarer kongehuseksperten.

»For det må endelig ikke hedde sig, at kong Charles' kongehus har racistiske strukturer. Så der er han nødt til at være iskold og bare skille sig af med problemet.«

Dronninggemalinde Camilla talte med den danske kronprinsesse Mary til arrangementet, der har fået en del mere omtale for det optrin, som hofdamen Susan Hussey røg ud af det britiske hof for.
Dronninggemalinde Camilla talte med den danske kronprinsesse Mary til arrangementet, der har fået en del mere omtale for det optrin, som hofdamen Susan Hussey røg ud af det britiske hof for. Foto: KIN CHEUNG
Vis mere

Anledningen til sammenstødet mellem hofdamen Susan Hussey og aktivisten Ngozi Fulani var et arrangement om afskaffelsen af vold med kvinder, som dronningegemalinde Camilla var vært for, og som også vores danske kronprinsesse Mary deltog i.

Lady Susan Hussey skulle ved arrangementet flere gange have gentaget sit spørgsmål om, hvor aktivisten Ngozi Fulani og hendes 'folk' kommer fra -–og 'hvilken del af Afrika', det var.

Da Ngozi Fulani så til sidst havde svaret, at hendes forældre var kommet til Storbritannien i 1950erne, så skulle svaret have lydt: 'Ah, jeg vidste, vi nok skulle ende her til sidst. Du er fra Caribien!'.

Efterfølgende har det britiske hof udtalt, at Susan Hussey 'undskylder sin opførsel'.

Men trods mange års tro tjeneste er den 83-årige hofdame altså ikke længere en del af det britiske hof.