Prins Harry og hertuginde Meghans interview med Oprah Winfrey har sendt chokbølger gennem store dele af verdensoffentligheden og i alvorlig grad rystet det britiske kongehus.

Vi vidste, at parret havde følt sig skidt behandlet af kongefamilien. Men interviewet har alligevel vakt opsigt, fordi det viser, at det tilsyneladende stod langt værre til, end vi hidtil har fået at vide.

Meghan gik i selvmordstanker og bad sin kongelige svigerfamilie om hjælp, men blev afvist. Og angiveligt skulle et unavngivet medlem af kongefamilien have fremsat racistiske synspunkter om hudfarven på de børn, parret måtte få. Og prins Charles havde ifølge interviewet for en tid afbrudt al kontakt med parret.

Kongefamilien er altså ifølge parret præget af en utiltalende følelseskulde og en uhyggelig mangel på menneskelig empati samt manglende føling med, hvad der rører sig i det folk, dronning Elizabeth er statsoverhoved for.

I interviewet med Oprah fortæller Meghan blandt andet, hvordan hun har haft selvmordstanker.
I interviewet med Oprah fortæller Meghan blandt andet, hvordan hun har haft selvmordstanker. Foto: JEREMY SELWYN
Vis mere

En anden grund til parrets beslutning om at trække sig fra tilværelsen som kongelige var mediernes angivelige forfølgelse af især Meghan. Prins Harry var på det punkt meget sensibel, da hans mor, prinsesse Diana, efter hans mening blev drevet i døden af glubske og hæmningsløse paparazzier. Han frygtede, at en lignende skæbne skulle ramme Meghan.

Med den behandling, parret har fået såvel i kongehuset som i medierne, virker beslutningen om at vende kongehuset ryggen umiddelbart forståelig. Så meget mere som Harry er så langt nede i tronfølgen, at det forekommer usandsynligt, at han og hans afkom nogensinde vil komme på tronen. Parret kunne altså se frem til en lidet ophidsende tilværelse som privilegerede »snoreklippere« i andet eller tredje geled.

Selvom de ikke længere modtager apanage, er de alligevel godt ved muffen og behøver ikke tage alt forefaldende arbejde for at klare sig i deres nye tilværelse i USA. Harry har nemlig en meget betydelig formue fra sin mor, ligesom parret har indgået givtige aftaler med Netflix m.fl.

Men hvis parret – som de selv har sagt – er så lede og kede af den konstante offentlige eksponering og mediernes uhæmmede nyfigenhed og ønsker at leve en stille og ubemærket tilværelse, hvorfor i alverden giver de så et så opsigtsvækkende interview i de selvsamme medier?

For når de selv bruger medierne til at fremme deres sag og endda på en så udfordrende og indiskret måde, så kan de ikke forvente andet, end at medierne tilsvarende vil bruge dem – også når det ikke måtte passe dem selv. Udspringer interviewet af et kortsigtet, forståeligt, men måske ikke helt gennemtænkt ønske om at få luft for længe næret bitterhed og frustration eller måske ligefrem at få hævn over den britiske kongefamilie?

Oprah-interviewet med Meghan og Harry har allerede trukket overskrifter verden over.
Oprah-interviewet med Meghan og Harry har allerede trukket overskrifter verden over. Foto: WILLIAM WEST
Vis mere

Eller handler det måske om, at parret påtænker at leve og føre sig frem som kendisser med en royal fortid, der har mulighed for at sige og gøre ting, de ikke kunne sige og gøre, mens de var medlemmer af kongehuset? I så fald har de brug for mediernes opmærksomhed. Og den skal de nok få. Men de leger med ilden. For de vil nemlig ikke altid selv kunne sætte mediernes dagsorden, sådan som de kunne ved interviewet.

Medierne vil i fremtiden også interessere sig for dem i sager, hvor de føler det ubehageligt og ubelejligt at komme i medierne. Hvis altså det hele ikke bare er udtryk for, at de trods udsagn om det modsatte i virkeligheden slet ikke kan leve uden mediebevågenhed.