Kongehusekspert tror dronning Margrethe abdicerer indenfor det næste år.
Kongehusekspert tror dronning Margrethe abdicerer indenfor det næste år. Foto: Keld Navntoft

Så kan kronprins Frederik godt begynde at øve sig i at sige ’Gud bevare Danmark’.

Dronning Margrethe ligner en kvinde på vej på pension.

Søndag fylder den populære majestæt 77 år, og spørger man kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen, kan det meget vel blive sidste gang, hun puster lysene ud i sin fødselsdagslagkage som Danmarks statslige overhoved.

»Dronning Margrethe står foran et år med både guldbryllup og kronprinsens 50 års fødselsdag (I 2018, red.). Det er jo et år med nogle store familiære mærkedage, men samtidig også et år med nogle store udfordringer, fordi prins Henriks pensionering lægger et pres på hende, som hun næsten kun kan løse ved at abdicere,« lyder det fra Sebastian Olden-Jørgensen, der ser en pligtopfyldende Dronning, som kæmper for at servicere sit land.

Henrik Margrethe

»Vi fik for nogle måneder siden at vide, at deres guldbryllup (10. juni, red.) ville blive fejret under private former. Normalt er danskerne inviteret med til de festlige begivenheder, men her har man valgt at tage hensyn til prins Henrik. At dronning Margrethe har måtte holde guldbrylluppet privat, kan gå hen og blive det sidste skub til, at hun indser, at det bedste vil være at abdicere.«

Det var i hendes nytårstale nytårsaften, at dronning Margrethe i 2015 chokerede tv-seerne ved at afsløre, at prins Henrik havde valgt at gå på pension. Siden har hun haft svær ved at styre sin husbond, der har meldt afbud til flere officielle arrangementer – senest flygtede han til Tenerife, da dronningen havde besøg af den belgiske kongefamilie i marts.

»Hver gang dronning Margrethe har fungeret i offentligheden, har der været et gabende hul ved hendes side. Det er blevet en permanent belastning, og også noget offentligheden har svært ved at forstå. Det kan jo godt være, at han har sagt, at han er gået på pension, men han er jo stadig i live, og de er stadig gift, og han virker heller ikke svagelig.  Hun er under et stort pres. Når man hele sit liv har været vant til at udfylde sin rolle som et team og så skal til at gøre det alene, samtidig med at man bliver ældre, så er det ikke nemt,« forklarer Sebastian Olden- Jørgensen.

Margrethe - 20170121143736456_

Han ser flere tegn på, at dronning Margrethe vil abdicere indenfor det næste års tid.

»Hun siger det jo ikke direkte, men hun har på det seneste været mindre afvisende overfor at abdicere. Hun har ladet kronprinsparret overtage en stor del af det belgiske statsbesøg, hun har blandt andet i bogen ’De dybeste rødder’ sagt mange pæne ting om kronprinsesse Mary og skubbet hende i stilling, og Frederik bliver ikke mere klar til at overtage. Når den gamle pave kan abdicere, så kan dronning Margrethe også.«

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.