Kongefamilien stillede op på slotsbalkonen i Norge for at fejre det norske kongepars fælles 80-års jubilæum. Men særligt en – for de fleste – ukendt kvinde i rød kjole stjal opmærksomheden.

Ifølge Dagbladet har flere på sociale medier spurgt ind til, hvem kvinden i den røde, afslørende kjole med det store, gyldne diadem er.

Hun hedder Desirée Kogevinas og er datter af grevinde Madeleine Bernadotte (nu Kogevinas), hvis far er afdøde prins Carl Bernadotte, som var kong Haralds onkel. Det gør altså Desirée til grandkusine til norske kronprins Haakon og kronprinsesse Märtha.

»Hun var blandt dem, som fik meget opmærksomhed fra publikum og pressen, både på slotsbalkonen og i den kongelige procession ved festen på slottet tirsdag aften. Både på grund af sin flammende røde, asymmetriske aftenkjole, sit græske gulddiadem og sine åbne aftensandaler,« siger norske TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland til Dagbladet.

Fra venstre: Jenni Haukio, Desiree Kogevinas, Carlos Eugster, kronpirnsesse Victoria og prins Daniel af Sverige. Det var Desiree Kogevinas, der stjal opmærksomheden.
Fra venstre: Jenni Haukio, Desiree Kogevinas, Carlos Eugster, kronpirnsesse Victoria og prins Daniel af Sverige. Det var Desiree Kogevinas, der stjal opmærksomheden. Foto: NTB SCANPIX
Vis mere

I anledningen af det norske kongepars fælles fødselsdag havde otte forskellige kongehuse i Europa takket ja til invitationen, skriver TV 2. Derfor var der rigtig mange royale samlet på én balkon i Norge, og det er ikke noget almindeligt syn.

»Det er ret usædvanligt og unikt at se så mange royale vinke fra en balkon, det sker ikke særlig tit. Oftest vil det kun være landets egen kongefamilie, der stiller sig ud og vinker,« siger kongehusekspert og ekstern lektor ved Københavns Universitet Lars Hovbakke Sørensen til TV 2.

Han fortæller, at det norske kongehus er meget folkeligt, og derfor giver det god mening, at det netop er dem, der inviterer og præsenterer de forskellige europæiske kongehuse og får dem med ud og vinke.

Desirée Kogevinas og Madeleine Kogevinas fra Sverige.
Desirée Kogevinas og Madeleine Kogevinas fra Sverige. Foto: Haakon Mosvold Larsen
Vis mere

Fra det danske kongehus var Dronning Margrethe, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary til stede.

Dronning Margrethe og Kong Harald har samme oldefar, men det er ikke kun familiebåndet, der ligger til grund for deres nære forhold.

»Vores bånd er meget tæt, fordi vores slægt er så tæt. Det er én side af sagen. Noget helt andet er, at der i årenes løb er opstået et tæt venskab imellem os. Kong Harald og jeg er ikke bare kollegaer og slægtninge, vi er også virkelig gode venner. Det tætte venskab med ham og dronning Sonja sætter jeg stor pris på,« sagde Dronning Margrethe tidligere på ugen til Aftenposten.

Leah Isadora Behn, prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus, Maud Angelica Behn, dronning Sonja, Emma Tallulah Behn, kong Harald, kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon og Märtha.
Leah Isadora Behn, prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus, Maud Angelica Behn, dronning Sonja, Emma Tallulah Behn, kong Harald, kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon og Märtha. Foto: HAAKON MOSVOLD LARSEN
Vis mere