Norske kong Harald er nu kommet igennem sin hjerteoperation på landets rigshospital.

Operationen var vellykket, og kongens tilstand er god. Det skriver det norske kongehus i en pressemeddelelse.

Undervejs, mens indgrebet blev udført, var kongen ved bevidsthed. Selve indgrebet, som skulle udskifte en hjerteklap, blev udført via lysken, mens majestæten var lokalbedøvet.

Det var kongens egen personlige læge, overlæge Bjørn Bendz, der stod i spidsen for operationen, som blev udført i et såkaldt hybridrum – en blanding af et røntgenlaboratorium og et operationsrum.

Her startede man med at sætte en midlertidig pacemaker ind, forklarer overlægen. Herefter satte man en ny hjerteklap i og skubbede den gamle ud.

»Efter operationen blev hans majestæt kongen overført til intensivafdelingen for yderligere observation,« siger kongens læge.

Det er ikke første gang, kong Harald får udført netop denne form for indgreb. Det samme skete i 2005, hvor hans egen hjerteklap blev erstattet med en kunstig.

De kunstige hjerteklapper er lavet af biologisk materiale og har en levetid på mellem 10 og 15 år. Derfor er der intet overraskende i, at det for kongen var blevet tid til en udskiftning.

Kong Harald sammen med sin familie.
Kong Harald sammen med sin familie. Foto: NTB SCANPIX
Vis mere

For 15 år siden, da kongen første gang lagde sig under kniven i forbindelse med en hjerteoperation, skyldtes det åndedrætsbesvær.

Det samme er tilfældet denne gang. Således kunne det norske kongehus 25. september berette, at den 83-årige konge var blevet hastet på rigshospitalet grundet problemer med vejrtrækningen.

Hurtigt kunne man udelukke, at det norske overhoved var blevet syg med covid-19, men det var sværere at slå fast, hvad de helbredsmæssige udfordringer så skyldtes.

Selv om kongen få dage senere kunne forlade hospitalet, fortsatte udredningen, indtil man altså fandt ud af, at det var hjerteklappen, den var gal med.

Nu skulle problemet gerne være løst, og kongen får nu tid til at komme sig.

Han vil derfor være sygemeldt resten af oktober, lyder det fra kongehuset. Imidlertid vil hans søn, kronprins Haakon, overtage hans royale forpligtelser, som han også har gjort det den seneste tid.