En smilende prinsesse Marie valfartede i sidste uge rundt i Uganda, hvor hun lavede kulbriketter, krammede børn og så på udviklingsprojekter.

Men det er ikke altid ligetil at få kongeligt besøg - og slet ikke, når det skal foregå i Afrika. Der er nemlig mange ting, der skal være styr på og gå op i en højere enhed, fortæller Peter Bo Larsen, der er landechef for Folkekirkens Nødhjælp, der stod bag besøget.

»Når man er i et land som Uganda, så er der også meget logistik forbundet med det, og alting skal være i orden, når vi får så vigtig en person som prinsesse Marie, vores generalsekretær og den danske ambassadør på besøg. Så vi har haft en taskforce, der har været nedsat – og det er alt fra busser til bagage til de lokale embedsfolk. Alt det er man nødt til at have styr på, når man får den slags besøg,« siger han.

Prinsesse Marie er protektor for Folkekirkens Nødhjælp, og besøget i Uganda var det første i Afrika, siden hun senest var af sted i 2013.

Her hjælper prinsessen iført røde gummihandsker til med produktionen af bæredygtigt brændsel.
Her hjælper prinsessen iført røde gummihandsker til med produktionen af bæredygtigt brændsel. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Med sine 44 millioner indbyggere har Uganda sit at se til med at bekæmpe fattigdom og forbedre levevilkårene for landets indbyggere. Desuden er det mellemafrikanske land det land på kontinentet, der tager imod flest flygtninge.

Ifølge Folkekirkens Nødhjælp har landet taget imod 1,3 millioner flygtninge fra det krigsplagede Sydsudan, og det er blandt andre disse mennesker, som organisationen forsøger at bedre livet for ved for eksempel at finde beskæftigelse til dem.

Derfor var prinsessens besøg kærkomment, forklarer Peter Bo Larsen.

»Vi er super beærede over, at prinsesse Marie kommer ned og besøger os. Vi har en masse arbejde her i Uganda, som vi er rigtig stolte af, og som vi gerne vil fortælle vores danske støtter, og det er hun eminent til - derfor er det en kæmpe mulighed for os,« siger han.

Her hilser prinsessen på en lille flygtningepige fra Sydsudan.
Her hilser prinsessen på en lille flygtningepige fra Sydsudan. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Men at komme til Uganda er ikke bare sådan ligetil for en europæisk kongelig. Landet er plaget af en del uro og korruption, og det kan være forbundet med fare at bevæge sig rundt de forkerte steder. Blandt andet var den danske presse blevet frarådet at bevæge sig rundt i hovedstaden Kampala til fods efter mørkets frembrud.

Derfor lå der hårdt arbejde bag den royale ankomst, fortæller landechefen.

»Vi er i Uganda, hvor ting sker. Derfor er det rigtig godt at være rigtig, rigtig, rigtig fornuftig. Derfor er det super vigtigt i sådan en situation at være godt forberedt,« siger Peter Bo Larsen.

Helt konkret var bare en mindre ting som at køre bil rundt i landet noget, der krævede planlægning.

Prinsessen hjælper iført røde gummihandsker til med produktionen af bæredygtigt brændsel.
Prinsessen hjælper iført røde gummihandsker til med produktionen af bæredygtigt brændsel. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

For der skulle både findes gode biler og chauffører, ligesom det lokale politi skulle engageres.

Politiet var nemlig altid med diskret i baggrunden, når prinsessen var ude.

»Så hvis der skulle opstå en eller anden form for situation, skal der være en myndighed, der kan drages ind,« siger Peter Bo Larsen og tilføjer, at det dog også har en fordel:

»Det betyder helt ærligt også her i Kampala, at det er noget nemmere at komme rundt, fordi de sætter en bil foran prinsessens bil, så vi kommer lidt hurtigere frem i en forfærdelig kaotisk trafik. Det er lidt en ekstra benefit, når man har en prinsesse på besøg, at man kan komme lidt hurtigere frem,« siger han.