Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Da dronning Margrethe i går lod sig hylde på sin 77-års fødselsdag på Marselisborg i Aarhus, så gjorde hun det nok engang som Danmarks regent.

Men står det til BT’s læsere kan det meget vel være en af de sidste gange, hun gør det som landets statsoverhoved.

Henrik Margrethe

»Jeg mener, det er på tide at abdicere. Lad nogle yngre bringe Kongehuset ind i fremtiden,« lyder det kort og godt fra læseren Kenneth Hillestrøm i en kommentar på BT’s Facebook-side.

Debatten om dronning Margrethes fremtid er højaktuel, og en del mener, at hendes dage som regent er talte. Kongehus-ekspert og lektor ved Københavns Universitet, Sebastian Oldenborg-Jørgensen, fortalte forleden i BT, at en abdicering kan være inden for rækkevidde.

Royal Bryllupsdag Prins Henrik 80 år

Selv om mange af BT’s læsere er enig med eksperten, er der også en del, der befinder sig i den modsatte grøft. Nogle spekulerer på, om dronningen vil lade sig pensionere ligesom sin mand, prins Henrik, der i højere grad melder fra til officielle arrangementer. Det seneste eksempel er ved det belgiske kongepars statsbesøg i Danmark. Læseren Alex Huus Jensen tvivler dog på, at udfordringerne med prins Henrik, vil få dronningen til at gå af i utide.

»Hun bliver sgu i lang tid endnu. Hun gider sgu da ikke rejse med Henrik til Frankrig og gå og glo på ham i 24 timer i døgnet,« skriver han.

En anden skriver:

»Nej, vores dronning trækker sig ikke, men bliver på sin post, som hun er opdraget til, og som er tradition for i Danmark. Og det kan en franskmand ikke ændre på, håber jeg,« lyder det fra Ingelise Irmgarn.

Dronningen har da også ved flere lejligheder udtalt, at hun har i sinde at blive på sin pind, indtil hun dør. I det danske kongehus er der nemlig tradition for, at regenten bliver indtil vedkommende går bort, og den tradition vil dagens fødselar ikke lave om på.

Den disposition er flere af BT’s læsere helt enige med dronningen i.

Andre mener dog, at det er på tide at ændre den tradition:

Dronning Margrethe har regeret Danmark, siden hun overtog tronen fra sin far, kong Frederik den 9., der døde 72 år gammel en kold januardag i 1972. Dronningen kunne tidligere i år fejre sit 45. regeringsjubilæum.

Den dag, kronprins Frederik efterfølger sin mor som landets statsoverhoved, vil han blive kong Frederik den 10.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.