Prinsesse Benediktes mand Prins Richard af Berleburg døde uden sin kone ved sin side. Det oplyser Kongehuset til BT.

De kunne have fejret guldbryllup næste år, danske prinsesse Benedikte og hendes mand, tyske prins Richard. Men den fejring nåede de aldrig. Prins Richard døde mandag aften på slottet i Berleburg.

Prinsen har tidligere været behandlet for hud- og lymfekræft, hvilket han dog tidligere har berettet, at han er kommet sig over.

Ifølge Kongehuset kom den 82-årige prins’ død på et noget overraskende tidspunkt.

'Hans Højhed døde pludseligt på slottet i Berleburg i går aftes, mandag den 13. marts,' skriver prinsesse Benediktes privatsekretær Tommy M. Paulsen i en pressemeddelelse på vegne af prinsessen.

Den pludselige død kan være forklaringen på, at den danskfødte prinsesse, der er lillesøster til Dronning Margrethe, ikke nåede at være ved sin mands side ved hans død.

Prinsesse Benedikte, der er kendt for sin store passion for heste, tilbragte nemlig weekenden i Danmark, hvor hun var til hingstekåring i Herning.

Prinsesse Benedikte og prins Richard indretter hjemmet i Berleburg. Marts 1968.
Prinsesse Benedikte og prins Richard indretter hjemmet i Berleburg. Marts 1968. Foto: Vagn Hansen
Vis mere

Kongehuset bekræfter overfor BT, at prinsessen ikke var ved sin mands side, da han døde. Af pressemeddelelsen fremgår det, at prinsessen rejste tilbage til Berleburg tirsdag morgen.

Ifølge bestyreren og direktøren på slottet i Berleburg, Johannes Röhl, sov prins Richard 'fredeligt ind sent mandag eftermiddag'. Det udtaler han til Westfalenpost. Ifølge samme medie hænger familiens flag på halv over slottet i Berleburg tirsdag.

Det vakte stor opsigt, da prinsesse Benedikte og prins Richard blev gift i 1968.

Prinsesse Benediktes mor, dronning Ingrid, var ikke voldsomt begejstret for, at hendes mellemste datter skulle smedes lovformeligt sammen med en mand fra Tyskland.

Ifølge historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen skyldtes dronning Ingrids bekymring, at Anden Verdenskrig stadig lå tæt i erindringen.

»Der var en stor anti-tyskhed blandt danskerne i de første mange årtier efter Anden Verdenskrig. Og der var skepsis over for alt, hvad der havde med tyskere og Tyskland at gøre. Dronning Ingrid var meget national og meget anti-tysk på grund af ting, der skete under besættelsen. Og hun havde en enorm fornemmelse for, hvad der rørte sig blandt befolkningen. Hun vidste, at mange danskere ville være skeptiske. Så det var mere det, end det var noget personligt omkring Richard,« fortæller eksperten.

Men danskerne tog alligevel hurtigt det nye royale ægtepar til sig.

Det var især i første halvdel af deres ægteskab, at prins Richard og prinsesse Benedikte havde stor betydning for Kongehuset. Dengang havde hverken kronprins Frederik eller prins Joachim fået børn, og kongehuset var betydeligt mindre målt på medlemmer.

»Prins Richard og prinsesse Benedikte stillede altid op, når der var officielle begivenheder i det danske kongehus. De har passet det ved siden af deres arbejde som forvaltere af godset i Tyskland,« forklarer Lars Hovbakke Sørensen.

Ifølge kongehuseksperten var Prins Richard dog ikke udpræget vild med de bonede gulve og livet foran de kulørte blades kameralinser:

»Der er ingen tvivl om, at Richard var en person, der ikke søgte offentlighedens søgelys. Men han gjorde det, fordi han vidste, han havde giftet sig med en dansk prinsesse, der spillede en central rolle. Men han ville i virkeligheden hellere gå rundt i gummistøvler og bese godset ude i de store, øde skove nede i Tyskland, end han ville stå frem for pressen i Danmark, når der var bal på slottet,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Kongehuset har endnu ikke nogen oplysninger om, hvornår prinsen skal begraves.