Mens prins Joachim og resten af Kongehuset kvit og frit kan benytte Schackenborg, så betaler tre af Danmarks rigeste familier regningen, når slottet for andet år i træk giver stort underskud.

Tre af Danmarks rigeste familier stod klar med en hjælpende hånd og 100 mio. kr., da prins Joachim i 2014 ville af med Schackenborg. Sammen oprettede familierne bag Lego, Ecco og Danfoss ’Schackenborg Fonden’, som købte slottet af den trængte prins, som ønskede at komme af med slottet og landbruget for at flytte til hovedstaden.

Men det har indtil videre ikke været den bedste handel for de tre stenrige familier.

For andet år i træk høster det gamle slot, som Joachim fik i gave af den daværende lensgreve Hans Schack som blot ni-årig, et stort underskud. Det viser det seneste regnskab, som netop er blevet offentliggjort.

Hele 2,8 mio. kr., lød underskuddet på i 2016, mens det første regnskab for 2014/2015 viste et underskud på knap 670.000 kr. Det er især landbrugsdelen, der har trukket slottet i minus, da både juletræssalget og høsten blev dårligere end forventet.

I regnskabet skriver ledelsen, at man ikke er tilfreds med årets underskud. Fondens bestyrelsesformand baron Henrik Wedell-Wedellsborg, som også er kendt som dronningens advokat, er dog ved godt mod:

»Vi er midt i en omstillingsproces, som vil løbe til slutningen af 2018. Ledelsen forventer et forbedret resultat i 2017,« udtaler han i pressemeddelelse ifølge jv.dk.

Mens købet af Schackenborg endnu ikke har vist sig overskudsgivende for fonden, så har handlen været anderledes succesfuld for dronning Margrethes yngste søn. Prins Joachim har både formået at komme af med det sønderjyske slot og samtidig fået så mange penge for det, at han kunne flytte i en stor villa på Emiliekildevej i Klampenborg nord for København, samtidig med at han har sikret sig retten til fortsat at bruge Schackenborg som en slags feriebolig - uden at det koster ham noget.

I fondens fundats står nemlig, at fondens formål bl.a. er ’At give Deres Kongelige Højheder Prins Joachim og Prinsesse Marie, Prins Joachims efterkommere samt andre medlemmer af den danske kongefamilie mulighed for lejlighedsvise ophold på Schackenborg’.

Prins Joachim fik i alder af bare ni år Schackenborg i gave af lensgreve Hans Schack. Her ses hans sammen med sin bror, kronprins Frederik, og dronning Margrethe og prins Henrik på Schackenborg sammne med Hans Schack og lensgrevinden Karin i forbindelse med at overtagelsen af godset i 1978
Prins Joachim fik i alder af bare ni år Schackenborg i gave af lensgreve Hans Schack. Her ses hans sammen med sin bror, kronprins Frederik, og dronning Margrethe og prins Henrik på Schackenborg sammne med Hans Schack og lensgrevinden Karin i forbindelse med at overtagelsen af godset i 1978 Foto: Willy Lund
Vis mere

Professor i økonomi og ledelse fra Aalborg Universitet, Anders Drejer, fortæller, at konstruktionen med, at kongehuset kan bruge Schackenborg, mens fonden betaler, formentlig er ganske unik:

»Jeg tror ikke, det er set før, for hvis det nu var dig og mig, der fik den gave (retten til at bruge en feriebolig, red.), så ville vi skulle beskattes af den. Det ville være et skatteteknisk mareridt for almindelige dødelige,« siger han med henvisning til, at man ville skulle redegøre for Skat, hvor mange dage årligt man brugte boligen osv.

Ifølge Anders Drejer kan Schackenborg Slot derfor godt betragtes som en slags gratis feriebolig for Kongehuset:

»Nogen har i hvert fald sikret kongehuset, at de ikke skal betale for den smule, de opholder sig i Sønderjylland, så ja, det er en eller anden form for gratis sponsering af kongehuset, synes jeg.«

Forfatter Søren Jakobsen, der har skrevet flere bøger om forholdet mellem Danmarks rigeste familier og Kongehuset, betragter også prins Joachims salg af Schackenborg som særdeles gunstigt for Prinsen.

»Ja, han har jo fået en gratis feriebolig ud af det det,« siger han.

Dertil kommer, at prins Joachim kan glæde sig over, at han stadig har udsigt til en god slat penge. Han solgte nemlig kun noget af jorden med Schackenborg og ejer dermed en stadig omkring 500 hektar jord i det sønderjyske.

»Det kan man kalde en form for pensionsopsparing for ham. Og den får han formentlig brug for, for han har de seneste år brugt rigtig mange penge på både at købe den nye villa og på derefter at renovere den,« siger Søren Jakobsen.

Prins Joachim og Prinsesse Maries er flyttet til Klampenborg. Her ses de foran deres hjem på Emiliekildevej i 2015.
Prins Joachim og Prinsesse Maries er flyttet til Klampenborg. Her ses de foran deres hjem på Emiliekildevej i 2015. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Der har ikke været offentligt tilgængelige regnskaber over Schackenborg, mens prins Joachim ejede slottet, men ifølge Søren Jakobsen har det næppe været den store overskudsforretning.

Trods de seneste års underskud er professor Anders Drejer dog ikke bekymret for Schackenborg Fondens fremtid:

»Det bliver aldrig en guldrandet forretning, men de her familier er så pengestærke, så de nok skal sørge for, at denne fond nok blive ved med at overleve,« siger han.

Ud fra regnskabet spår han, at det dog næppe bliver landbruget, der bliver den store indtægtskilde for fonden, men nærmere de mange donationer, som den får.

»Landbruget kan højst give komme til at løbe rundt, men der vil komme nogle donationer ind. Og da man endnu ikke har lavet en uddelingspolitik for, hvad de vil støtte, så kan de også vælge at støtte sig selv og dermed vente med at uddele penge til andre de synes, de har råd,« forklarer han.