Hendes Majestæt Dronning Margrethe fejrede søndag den 16. april sin 77-års fødselsdag på Marselisborg Slot sammen med børn og børnebørn. Her er Kongefamilien samlet på verandaen.
Hendes Majestæt Dronning Margrethe fejrede søndag den 16. april sin 77-års fødselsdag på Marselisborg Slot sammen med børn og børnebørn. Her er Kongefamilien samlet på verandaen. Foto: Henning Bagger (arkiv).

Klippe snore over ved indvielse af nye broer. Modtage statsledere og royale fra andre lande. Besøg i udlandet - ofte i forbindelse med danske eksportfremstød.

Kongehuset har mange forskellige opgaver, men hvor meget arbejder de egentlig på årsbasis? Det har Se og Hør regnet sig frem til. Med udgangspunkt i ugebladets tal har BT fundet frem til, hvor mange penge de royale hver især modtager fra staten per arbejdsdag. Og det er der stor forskel på.

Dronning Margrethe, prins Henrik, kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og prins Joachim modtager hver måned den såkaldte apanage - også kaldet årpenge - som er en ydelse fra staten, der er fastsat af Folketinget. Beløbet er ifølge kongehusets officielle hjemmeside senest blevet reguleret per 1. april 2017.

Pengene fra staten skal dække de kongeliges omkostninger til personale, hoffets drift, administration, ejendomme, repræsentative opgaver samt omkostninger af mere privat karakter. Dronning Margrethe er derudover forpligtet til at betale for al indvendig vedligeholdelse af sine slotte, herunder Marselisborg, Amalienborg og Fredensborg. Den udvendige vedligeholdelse og restaurering betaler staten.

Karsten Ree Politifolk sigtet for bestikkelse fra Karsten

Apanagen er således ikke alene en løn for det arbejde, de kongelige udfører, når de deltager i officielle arrangementer og lignende.

Ikke desto mindre viser Se og Hørs opgørelse, at der er stor forskel på, hvor ofte kongehusets medlemmer trækker i arbejdstøjet.

På den baggrund har BT udregnet, hvor meget de royale modtager per arbejdsdag - og som nævnt ovenfor er der endog meget store udsving. Udsving som et stykke henad vejen kan forklares ved, at Dronningen har væsentlig flere udgifter end resten af sin familie.

I udregningen skal der tages forbehold for, at Se og Hørs tal er fra 2016, mens de nyeste tal for hvor meget kongehuset modtager i apanage er fra 1. april 2017.

529565659.jpg

Se og Hør har i denne uges blad udregnet de kongeliges arbejdsdage i årene 2013 til 2016. Tallene viser måske lidt overraskende, at kronprins Frederiks arbejdsbyrde faldt fra 90 arbejdsdage i 2013 til 57 i 2016, mens dronning Margrethe stabilt har haft over 110 arbejdsdage igennem hele perioden.

Til sammenligning har en dansker med fuldtidsarbejde ifølge Samvirkes udregninger 221 arbejdsdage i 2017.

Også prinsesse Alexandra, prinsesse Benedikte og grev Ingolf modtager årpenge fra staten.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.