Der var en ganske særlig gæst til stede, da det danske kronprinsepar Frederik og Mary afsluttede deres royale besøg i Japan, hvor de har besøgt landet i fire dage for at fejre 150 året for den diplomatiske forbindelse.

Kronprinsesse Masako af Japan deltog nemlig i den afsluttende gallamiddag, der blev holdt i forbindelse med Danmarks og Japans 150 års jubilæum for venskab og diplomatiske forbindelser.

Prinsessen har i mange år været er et sjældent syn ved offentlige arrangementer på grund af langvarig sygdom. Tilbage i 2004 blev den japanske Kronprinsesse sygemeldt med diagnosen 'tilpasningsvanskeligheder', som sidenhen er blevet omtalt som en form for depression eller stress.

Derfor har den 53-årige Kronprinsesse i meget lange perioder slet ikke været set i forbindelse med officielle royale opgaver.

Prinsessens sygdom udsprang kort efter, at hun fødte datteren Toshi Aiko i 2001. Det siges, at en af årsagerne til Kronprinsessens helbredsproblemer skyldes det pres, der var på, at Kronprinsessen skulle føde en søn for at sikre tronarvingen, skriver mediet BBC. I Japan er der nemlig kun drengebørn, der kan være tronarving i den japanske kejserfamilie.

Kronprinseparret fik dog en pige. Men arven blev sikret da den japanske Kronprins lillebror Prins Akishino og hustruen Kiko fik en søn i år 2006.

Kronprinsparret afsluttede torsdag aften deres besøg i Japan i anledning af 150 året for de diplomatiske forbindelser mellem de 2 lande. Det skete ved en galla middag hvor den japanske kronprinsesse Masako deltog i en af sine sjældne offentlige fremtrædener. Her ses Kronprinsparret med det japanske kronprinspar HKH Japans Kronprins Naruhito og Kronprinsesse Masako under de officielle taler. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2017)
Kronprinsparret afsluttede torsdag aften deres besøg i Japan i anledning af 150 året for de diplomatiske forbindelser mellem de 2 lande. Det skete ved en galla middag hvor den japanske kronprinsesse Masako deltog i en af sine sjældne offentlige fremtrædener. Her ses Kronprinsparret med det japanske kronprinspar HKH Japans Kronprins Naruhito og Kronprinsesse Masako under de officielle taler. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2017) Foto: Henning Bagger
Vis mere

I årene mellem 2002 og 2013, deltog den japanske Kronprinsesse Masako slet ikke ved nogle officielle arrangementer, men i 2014 var hun igen tilbage ved sin mands side. Det skete da det japanske par fik besøg af det hollandske regentpar. Selvom Kronprinsesse Masako dengang udtalte, at hun var i bedring, er det fortsat kun ved sjældne begivenheder, at hun deltager.

Men torsdag aften deltog den japanske Kronprinsesse Masako i den afsluttende gallamiddag for Danmark og Japan, sammen med sin mand Kronprins Naruhito af Japan. Middagen blev afholdt for at markere aftalen om venskab, handel og navigation mellem Danmark og Japan. Aftalen blev lavet tilbage i år 1867.

I gennem de sidste fire dage har det danske Kronprinspar Frederik og Mary blandt andet besøgt Kejserpaladset, hvor de spiste middag med Kejser Akihito og Kejserinde Michiko. De har besøgt skoler, hvor der har arbejdet med LEGO i deres læring, og så har Kronprinsen besøgt den jordskælvs- og tsunamiramte by Higasu-Matushima i det nordlige Japan.