Hertugen af Kent har takket af efter et halvt århundrede på posten.

Dronning Elisabeths 88-årige royale fætter prins Edward er nemlig trådt af som oberst af den skotske garde.

Søndag havde hertugen af Kent så sin sidste tjans som oberst, da han var med til markeringen af regimentets årsdag. 

Her holdt han selv en afskedstale, ligesom Buckingham Palace også har bekræftet hans pension fra den militære enhed.

Den 88-årige prins Edward i sin uniform fra den skotske garde, hvor de her deltager til Kongens fødselsdagsparade.
Den 88-årige prins Edward i sin uniform fra den skotske garde, hvor de her deltager til Kongens fødselsdagsparade. Foto: Daniel Leal/AFP/Ritzau Scanpix
Vis mere

Til paraden søndag modtog den militært uddannede og trænede hertug prins Edward så sin sidste salut som oberst, ligesom han videregav sin post.

»Til mine medgardermænd, jeg er enormt stolt over at have tjent jer alle. Jeg er glad for, at Hans Kongelige Højhed Hertugen af Edinburgh vil fortsætte med at kæmpe for alt, hvad I gør og arbejde for at bevare jeres stolte arv,« lød det fra den nu pensionerede hertug af Kent.

For fremtiden er det i stedet kong Charles' bror, den 60-årige prins Edward, hertugen af Edinburgh, der skal overtage tjansen som oberst af den skotske garde.

»Det er en udpræget ære at blive bedt og betroet af Hans Majestæt til at tjene som den næste oberst. Jeg accepterer dog med en vis ængstelse, da jeg uden tvivl vil blive målt i forhold til min forgængers formidable historik og omdømme. Jeg kan kun love at gøre mit bedste,« lød det fra den yngre prins Edward.

Den 60-årige prins Edward, hertug af Edinburgh, har overtaget rollen som oberst af den skotske garde. Her inspicerer han den franske æresgarde.
Den 60-årige prins Edward, hertug af Edinburgh, har overtaget rollen som oberst af den skotske garde. Her inspicerer han den franske æresgarde. Foto: Henry Nicholls/AFP/Ritzau Scanpix
Vis mere

Den skotske garde er den ene af de fem prestigefyldte fodvagtregimenter i den britiske hær, som beskytter Kongen, udfører ceremonielle pligter til royale begivenheder og fungerer som kæmpende soldater rundt om i verden.

Efter søndagens markering af regimentets årsdag er den 88-årige prins Edward, hertugen af Kent, så gået på pension som oberst i den skotske garde, mens den 60-årige prins Edward, hertug af Edinburgh, har overtaget den fornemme post.

Kan du heller ikke få nok af europas de kongelige? Så lyt med til B.T.s ugentlige podcast 'Kongehuset bag kulissen'.

I seneste afsnit handler det også om det britiske kongehus, nærmere bestemt den udskældte prins Andrew – og hans falske tv-numse.