Herlufsholm Skole og Kostskole mister sit første medlem af bestyrelsen efter den omdiskuterede TV 2-dokumentar 'Herlufsholms hemmeligheder'.

Det drejer sig om Noemi Katznelson, ungdomsforsker og centerleder ved Aalborg Universitet.

Noemi Ketzenelson er også medlem Mary Fondens ekspertpanel og sidder med indsatsområdet ensomhed.

Hun meddeler sin afgang i et debatindlæg i Altinget.

Udmeldingen kommer efter stor debat om skolens kultur fremført i dokumentaren. Her har TV 2 talt med 50 tidligere elever. Flere af dem fortæller om voldelig kultur, grov mobning og krænkelser.

»Der er elevfortællinger og oplevelser, som i omfang og karakter fuldstændig overstiger det, tidligere sager havde indikeret,« skriver Katznelson.

»Jeg fik undervejs en fornemmelse af nogle kulturelle og strukturelle udfordringer på skolen, men der tegnede sig ikke et egentligt mønster for mig, ligesom skolens trivselsundersøgelser ikke viser et så rystende billede som TV 2s dokumentar,« skriver forskeren.

Hun har været eksternt bestyrelsesmedlem siden 2019.

Her blev Katznelson kontaktet af skolens bestyrelse, som søgte en ungdoms- og trivselskyndig på en af skolens to eksterne bestyrelsesposter.

Hun har blandt andet redigeret bogen 'Den svære ungdom' om unges mistrivsel.

I indlægget fortæller hun, at en sag fra slutningen af 2021, hvor fire elever blev bortvist efter krænkelser af en anden elev, fik hende til at tage initiativ til en ekstern og uvildig pædagogisk undersøgelse af skolens kultur. Det bakkede resten af bestyrelsen op om.

Mary Fonden, som Katznelson har rådgivet, har været i modvind efter TV 2s dokumentar om Herlufsholm.

»Det er helt klart Mary Fonden, der kommer til at lide størst skade af denne her kritik. Selvfølgelig vil der stadig være opbakning fra deres samarbejdspartnere, men digitalt kan fonden lide meget under, at man som antimobber-organisation nu kædes sammen med en skole, hvor mobning og vold foregår og har foregået,« har shitstorm og brandingekspert William Atak tidligere sagt til B.T.

Han forklarede, at man under en googlesøgning allerede fredag får koblet 'Mary Fonden' sammen med 'Herlufsholm'.

»Det er rigtig skidt for deres brand, og de her digitale spor kan give langvarig skade,« tilføjede han.

Også kommunikationsekspert Troels Johannesen mener, at kommunikationen i forhold til Kronprinsessens engagement i Mary Fonden kan blive problematisk.

»Det er klart, at der er nogle ting, der er svære for Kongehuset at skrive noget om lige nu: Kronprinsesse Mary er jo meget optaget af mobning blandt børn og unge, som det bliver meget, meget svært at komme ud og kommunikere om fra Kongehusets side, fordi det har en parallel til Herlufsholm. Det vil jeg ikke råde dem til lige foreløbig. Det kommer til at virke for dobbeltmoralsk,« lyder eksperten.

Dog mener Johannesen, at Kronprinsessen nok skal bevare populariteten i længden.

»Det er en svær sag for Kongehuset, fordi det er en af de ting, der er hendes største offentlige sager. Hun sidder i saksen med hensyn til kommunikationen, men hun skal nu nok kunne komme tilbage på sporet, fordi hun er utrolig vellidt i befolkningen,« yder det fra Troels Johannesen.

/ritzau/

Andre læser også