Ifølge tysk forfatter og adelsmand blev to tyske prinsesser i 2003 inviteret til Danmark for at få Frederik til at glemme alt om Mary.

LÆS OGSÅ
 • MARY OG FREDERIK - FRA FLIRT TIL KRONPRINSPAR
 • SE LISTEN: Når naboens datter bliver prinsesse


 • Kronprinsen havde for længst kysset Mary offentligt for første gang på en havne-kaj i Hobart, da Dronningen gjorde et sidste forsøg på at få sin ældste søn på andre tanker.

  Det påstår i hvert fald den tyske adelsmand og journalist Alexander von Schönburg, som har skrevet bogen »Alt dette du ikke vidste om konger, men du gerne ville vide.«

  Ifølge ham var Dronningen så opsat på, at Frederik skulle gifte sig med en kvinde med blåt blod i årene og diademer i smykkeskrinet, at hun en sommer valgte at tage sagen i egen hånd.

  LÆS VIDERE NEDENFOR

  Dronningen i aktion
  »I sommeren 2003 gjorde dronning Margrethe II. af Danmark et sidste fortvivlet forsøg på at få sin søn Frederik til at fatte interesse for en »standsmæssig« brud. Uden at fortælle ham om sine hensigter inviterede hun flere smukke, unge, ugifte prinsesser til Fredensborg slot. De fleste af dem kom fra Tyskland,« skriver Alexander von Schönburg, som i bogen understreger, at Kronprinsen bestemt ikke var vild med at opleve sin mor i rollen som Kirsten giftekniv.

  På det tidspunkt var han og Mary allerede et fasttømret par. Når venner holdt fødselsdag, barnedåb eller bryllup, stod Mary som en selvfølge også på invitationen, og selv var hun også godt i gang med at forberede sig til sit nye liv i Danmark.

  Gennemskuede mors plan
  I et halvt år havde hun boet i en lejlighed på Langelinje, hun gik til danskundervisning, og hun havde også mødt sin kommende svigerfar.

  Men til denne sommerkomsammen var hun af gode grunde ikke inviteret med på Fredensborg slot, og det var derfor en lidt mut Kronprins, som mødte prinsesserne.

  LÆS OGSÅ
  • MARY OG FREDERIK - FRA FLIRT TIL KRONPRINSPAR
 • SE LISTEN: Når naboens datter bliver prinsesse


 • »Kronprinsen gennemskuede sin mors plan, affandt sig med besøgene, talte tydeligt modstræbende med de unge damer og trak sig hurtigst muligt tilbage under et eller andet påskud,« skriver Von Schönburg, som udkom med bogen i Tyskland i oktober.

  Selv er han en del af den adelige Thurn und Taxis familie, hvilket betyder, at han er langt tættere på de kongelige hovedpersoner end de fleste andre skribenter.

  Samtidig er han en respekteret forfatter i Tyskland. Han har bl.a. skrevet for magasinet »Park Avenue« og for det meget respekterede »Vanity Fair«.

  Selv står han også ved sin nye historie uden at blinke. En historie, som han har fået direkte fra en af de prinsesser, som Dronningen inviterede.

  »Jeg er helt sikker på, at historien er rigtig, fordi den tyske prinsesse selv har fortalt mig, hvordan hun blev serveret på et »sølvfad« for Kronprinsen,« siger Von Schönberg til B.T. Han vil dog ikke afsløre navnet på den unge tyske prinsesse. Heller ikke om det skulle være en af hans niecer, de to stenrige prinsesser Maria Theresa og Elisabeth von Thurn und Taxis.

  Maria Theresa til bords
  Sikkert er det dog, at netop de to i vinteren 2002 blev inviteret op til Danmark for at deltage i kongejagten i Grib skov, hvor de kønne unge kvinder mødte smilende op iført stramme jeans, solbriller og knaldrøde læber og negle.

  Da dagen sluttede af med jagtmiddag på Fredensborg slot, fik Kronprinsen tilfældigvis pladsen ved siden af den 21-årige Maria Theresa. Hvem der stod bag den bordplan, er selvfølgelig ikke til at sige.

  Men som bekendt glemte Kronprinsen ikke sin borgelige kæreste.

  Tværtimod valgte han netop i sommeren 2003 at tage en vigtig beslutning, som var et åbenlyst skridt hen imod forlovelsen.

  En eftermiddag ringede han til sin mor Dronningen og inviterede hende til te. Nu skulle hun endelig møde Mary.

  Dronningen fortæller selv om det første møde med Mary i bogen, Margrethe, hvor hun også flere steder udtrykker sin begejstring for sin australske svigerdatter.

  Familiefirmaet
  Men i sommeren 2003 ville hun åbenbart hellere sætte kronen på en andens hoved, hvis man skal tro Von Schönburg.

  En åbenlys forklaring kan være Dronningens hensyn til familiefirmaet. Måske mente hun, at det danske monarki ikke kunne tåle en borgerlig kronprinsesse.

  »Der er jo flere, der mener, at borgerligt fødte prinsesser kan blive et problem for kongehuset. Vi kommer til at mangle noget af det ophøjede. Man kan ikke udelukke, at det er den tanke, som har været bag,« siger historiker og kongehus ekspert Steffen Heiberg, som dog ikke selv kender til Dronningens sommertræf for mere end fem år siden.

  B.T. har forgæves forsøgt at få en kommentar af de to tyske prinsesser von Thurn und Taxis.

  Hoffets kommentar er følgende:

  »Jeg har forhørt mig blandt kollegerne i huset og ingen mener dette er korrekt. Den påståede begivenhed er heller ikke registreret i kalenderoversigter fra året, så jeg er bange for at jeg ikke kan bekræfte, hvad von Schönburg mener, har fundet sted,« skriver Lene Balleby i en e-mail.

  Schönburg påstår, at arrangementet var privat og at det ingen steder var at finde i Hoffets kalender.

  LÆS OGSÅ
  • MARY OG FREDERIK - FRA FLIRT TIL KRONPRINSPAR
 • SE LISTEN: Når naboens datter bliver prinsesse