Efter sit bemærkelsesværdige fravær under det belgiske statsbesøg er prins Henrik tilbage ved sin hustrus side, når dronning Margrethe søndag fylder 77 år.

Det vakte opsigt, da prins Henrik i slutningen af marts glimrede med sit fravær under det belgiske statsbesøg og i stedet valgte at tage på solferie til Tenerife.

Pinligt og illoyalt, lød det fra kongehuseksperter til BT om den 82-årige prins’ mystiske afbud, der kom efter dronningen over for den belgiske tv-kanal RTL ellers havde fortalt, at prins Henrik så ’meget frem til statsbesøget’.

Men når dronning Margrethe i dag fejrer sin 77 års fødselsdag, er prins Henrik tilbage ved sin hustrus side, for dronningen vil være omgivet af hele sin familie. Det bekræfter Kongehuset over for BT.

Fødselsdagsfejringen foregår på Marselisborg Slot i Aarhus, hvor Dronning Margrethe og prins Henrik traditionelt fejrer påske, og da påsken falder sent i år, bliver det således aarhusianerne, der får fornøjelsen af at ønske dronningen tillykke med fødselsdagen. Det skete senest i 2014.

Farvel til offentlig rolle

Få dage efter det belgiske statsbesøg deltog prins Henrik i sit barnebarn prins Felix’ konfirmation i Fredensborg Slotskirke. Og det understreger blot, at prins Henrik har sagt farvel til sin officielle, royale rolle, mener kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen.

»Siden sin selvpensionering har prins Henrik helt konsekvent holdt fast ved, at han ikke længere er prinsgemal. Han vil stadig godt være ægtemand, familiefar og bedstefar, men han holder sig langt væk fra de situationer, hvor han er statist i den kongelige familie til de officielle begivenheder,« siger Sebastian Olden-Jørgensen.

»En fødselsdag på Marselisborg er noget privat i familiens skød, ligesom prins Felix’ konfirmation var det. Så det er forskellen på den offentlige og den private rolle vi ser Henrik i,« uddyber han.

Henriks afbud til det belgiske statsbesøg var langt fra første gang, han efterlod dronningen alene med de officielle pligter. I 2015 meldte han afbud til festlighederne i forbindelse med dronningens 75 års fødselsdag. Få dage efter blev han dog set i Venedig.

Holder sig i baggrunden

Da regentparret og resten af den kongelige familie sidste år vinkede til danskerne fra Amalienborg i anledning af Dronningens 76 års fødselsdag, kom prins Henrik som den sidste ud på balkonen, og under det meste af seancen holdt han sig i baggrunden og stod bag sin hustru.

Samme scenarie kan udspille sig i dag på Marselisborg Slots veranda, forudser Sebastian Olden-Jørgensen.

»Situationen som den på balkonen på Amalienborg sidste år er et tydeligt bevis på, at han ikke vil ind i rollen som prinsgemal. Det kan godt være, at prins Henrik stadigvæk gerne vil have Margrethe, men han vil ikke have Dronningen,« siger Sebastian Olden-Jørgensen.