78-årige prinsesse Elisabeth, der er kusine til dronning Margrethe, sælger i øjeblikket ud af malerier og møbler fra den million-villa, som hun i august måtte sætte til salg.

Det gør hun dog ikke med sin gode vilje, men hun har ganske enkelt ikke økonomi til at blive boende der længere.

- Har man ikke råd til at blive boende, må man jo flytte. Det er der vel ikke noget flovt i at indrømme. Det er der jo så mange andre, der også må, siger prinsesse Elisabeth i denne uge til Billed Bladet.

Prinsessen har boet på adressen i Holte i 33 år, og ifølge BTs oplysninger løber udgifterne på alene boligens ejendomsskatter op på over 9.000 kroner om måneden. Prinsesse Elisabeth har ifølge tingbogen optaget lån i boligen ad tre omgange. Sidst i august måned, hvor beløbet var 4.325.000 kroner. Det fremgår dog ikke af tingbogen, hvor meget prinsessen muligvis har tilbagebetalt af denne gæld.

Overladt til sig selv

Som ugift er prinsesse Elisabeth den eneste af arveprins Knuds og arveprinsesse Caroline-Mathildes tre børn, der fortsat har formel status som medlem af kongefamilien og holder fast i sin prinsessetitel. Hendes to brødre, Ingolf og Christian, måtte afgive deres prinsetitler, da de giftede sig borgerligt.

Denne titel giver hende en placering som nummer 12 i den danske arvefølge til tronen. Alligevel får hun ingen økonomisk hjælp fra den danske stat, ligesom eksempelvis prinsesse Benedikte, der ligger nummer 11, gør.

- Økonomisk er hun helt overladt til sig selv. Hun får som den eneste ’voksne’ i arvefølgen ikke apanage, og hun skal betale indkomstskat, hvilket resten af kongefamilien ikke skal. Så hun er meget dårligere stillet, end de andre er, siger historiker og royal ekspert Lars Hovbakke.

Beslutningen om ikke at give prinsesse Elisabeth statsstøtte ligger hos Folketinget, og handler ifølge Lars Hovbakke om hendes rolle i kongefamilien.

- Hun har ikke spillet den samme rolle som eksempelvis prinsesse Benedikte. Inden kronprins Frederik og prins Joachim blev voksne, var Benedikte jo rigsforstander, så når dronningen var ude af landet, så var det hende, der mange gange trådte til. Prinsesse Elisabeth derimod har jo i praksis aldrig spillet en rolle, mens dronning Margrethe har været dronning, så det er nok baggrunden for den beslutning, siger Lars Hovbakke.

Salget af pragtvillaen kan vise sig at blive ganske indbringende for prinsesse Elisabeth. Købssummen ligger på nuværende tidspunkt nemlig på 12.500.000, hvilket er betydeligt mere end købsprisen i 1980, hvor hun selv gav 1.866.0000.

Andre læser også