Charles, Prinsen af Wales, Dronningemoderen Elizabeth og Dronnning af Storbritannien Elizabeth II i 1998 i forbindelse med Prinsen af Wales' 50 års fødselsdag.
Charles, Prinsen af Wales, Dronningemoderen Elizabeth og Dronnning af Storbritannien Elizabeth II i 1998 i forbindelse med Prinsen af Wales' 50 års fødselsdag. Foto: FIONA HANSON

Efter prinsesse Dianas død tillod den nu afdøde mor til Dronning Elizabeth II af Storbritannien ikke, at prinsessen blev nævnt i hendes påhør. Det skriver tidligere staldmester Major Colin Burgess, ifølge Daily Mail, i en bog, der handler om hans tid i dronningemoderens tjeneste mellem 1994 og 1996.

I to år arbejdede Major Colin Burgess som dronningemoderens staldmester, hvorfor han kom tæt på en kvinde, som ellers ikke i sin 101 år lange levetid gav interviews til offentligheden.

Burgess brugte en halv time om dagen med dronningemoderen Elizabeth Bowes-Lyon, som var gift med George VI, der var konge af Storbrittanien fra 1936 til 1952.

Mandag 7. november: Sanger Anne Gadegaard, 25 år

Som 26-årig arbejdede Burgess for hende, og hun var altid høflig over for ham, skriver han i sin bog 'Behind Palace Doors' (Bag paladsets døre, red.). De talte blandt andet om, om han havde ’haft heldet med sig’ i løbet af weekenden, og selvom de to angiveligt havde forskellige holdninger i forhold til kvinder og livet som ungkarl, så var det et tegn på, at dronningemoderen altid var høflig og interesseret i sine medarbejdere, skriver Daily Mail.

Den uformelle tone fik Burgess til en dag at spørge dronningemoderen, om hun havde set den nu berømte dokumentar af Jonathan Dimbleby om prins Charles fra 1994. Prinsen af Wales indrømmer i dokumentaren, at han var prinsesse Diana utro.

Det fortrød Major Colin Burgess dog hurtigt.

USA-TRUMP/ENERGY

Dronningemoderen var ifølge bogen mildest talt ikke tilfreds med spørgsmålet og det faktum, at prins Charles overhovedet havde givet interviewet i første omgang.

Det var særligt et ømtåleligt emne, fordi Charles menes at have været dronningemoderens yndlingsbarnebarn. Det virkede på Burgess som om, prinsen af Wales var tættere med mormoderen end med dronning Elizabeth, sin mor. Det forhold led angiveligt under Dronningens officielle og offentlige status, hvilket vanskeliggjorde et nært forhold i den meget formelle hverdag.

03BKUDR-MORTEN-KR-GER--1842.jpg

Charles og dronningemoderen havde altså et meget nært forhold, og selvom hun havde al tid i hele verden til sit barnebarn, havde hun angiveligt ikke meget til overs for prinsessen af Wales. Da Diana gik fra prins Charles i 1992, hvor parret blev separeret, blev hun ’persona non grata’ i dronningemoderens øjne.

Burgess skriver ifølge Daily Mail i sin bog, at efter Diana forlod Charles, blev hendes navn aldrig nævnt foran Dronningemoderen, og hun bragte heller aldrig selv sit barnebarns tidligere hustru på banen - heller ikke efter Dianas død i 1997. Selvom hendes død skete efter Burgess stoppede med at arbejde hos den royale familie, forblev han angiveligt en nær ven af dem, og var derfor ofte på besøg hos familien.

Tvang personalet til at vælge side

I 1995 rejste Burgess med Dronningemoderen til Birkhall, en stor jagthytte ved Balmoral Slot i Aberdeenshire, Skotland, i forbindelse med hendes årlige sommerophold.

Det var på det tidspunkt, at særligt de britiske medier kørte hårdt på prins Charles og fortalte vidt og bredt om den dårligt holdte hemmelighed, at han havde haft en affære med hertuginden af Cornwall, Camilla Parker Bowles. Da prinsen en dag var stået tidligt op og så morgenens aviser, blev han angiveligt vred og råbte af dem, mens Burgess sad stille ved siden af og spiste sin morgenmad.

Fordi prinsen var den, han var, så sagde Burgess ikke noget til hans kommentarer, men forsøgte blot at se medfølende ud, skriver han i bogen. Men i virkeligheden var Colin Burgess' sympati for prinsen ganske lille, og han skriver ifølge Daily Mail, at han ikke ville bytte sin stilling som dronningemoderens staldmester med samme stilling hos prinsen, selv hvis han fik det dobbelte i løn.

Prinsens brud med prinsesse Diana delte deres personale, fordi de følte sig tvunget til at vælge side. Det skete ofte, at Burgess kom ind i et rum, hvor genstande blev kastet efter folk i vrede. Selv prinsen kunne finde på at kaste ting efter sit personale, hvis en af dem gjorde noget forkert eller havde sagt noget upassende til pressen, skriver Burgess ifølge Daily Mail.

Selv det at arbejde for prinsesse Diana har ikke været nemt, fordi hun angiveligt var på randen af sammenbrud. Hun gik tit alene ud i Londons gader uden at fortælle nogen, hvor hun gik hen, hvilket fik panikken til at sprede sig blandt personalet. Herefter indledte de gerne en eftersøgning efter prinsessen for at få hende tilbage til Kensington Palace, hvor hun boede.

521324455.jpg

Burgess mindes en historie, han fik fortalt af en af dronningemoderens chauffører, der ved et tilfælde så prinsessen gå rundt i Londons gader. Han havde samlet hende op og kørt hende hjem, men under turen ringede Diana rundt til udvalgte hustruer til sit personale, som hun ville fortælle om deres mænds utroskab. Anklager, som angiveligt ikke havde noget på sig.

Dianas staldmester fik til opgave at rydde op efter Dianas udbrud, og til sidst blev det for meget for ham, og han sagde op. Burgess beskriver ham ifølge Daily Mail som et af de mest stressede mennesker, han nogensinde har mødt i den royale families tjeneste.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.